Vajinismus nedır?

Vajinismus nedır?

Vajinismus; ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması durumudur. Bu kasılma vajinal açıklığı daraltarak ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız olmasına sebep olur. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile olabilir. Evlenmeden önce jinekolojik muayeneye karşı aşırı bir korku duyan kadınlarda ilk gece vajinismusla karşılaşma olasılığı yüksektir.

Vajinismus, vajina girişi,  pelvik bölge ve çoğunlukla bacaklarda ortaya çıkan istemsiz kasılmalar sonucu cinsel ilişkiningerçekleşmemesidir. Vajinismusun altında yatan patolojinin, vajinanın dış üçte birindeki kaslarındaki tekrarlayan ya da sürekli, istem dışı kas spazmları olduğu kanıtlanmıştır.

Vajinismus genital bölgeye dokunma, cinsel ilişki girişimiyle, ilişkinin  düşüncesinin akla gelmesiyle ve hatta geçmişte yaşanmış  travmatik deneyimlerin akla gelmesiyle ortaya çıkabilir. Böyle bir durum ortaya çıktığında artık şartlı refleks haline gelir ve her birleşme denemesi veya düşüncesinde tekrar ortaya çıkar. İstemsiz olarak ortaya çıktığı için vajinismus;  “gevşe!” “rahat ol” “alkol iç!” “sakinleştirici al!” ‘kas gevşetici kullan’, gibi önerilerle engellenemez.

Vajinismus kolay teşhis edilebilen ve %100 tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi süresi hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi olmaya istekli ve motivasyonu yüksek olan hastalarda genellikle çok kısa sürede tedavi edilir.

Vajinismus tedavisi aynı zamanda sabır gerektiren bir süreçtir. Gayret ve çabası az olan, ilişkide çatışmalar yaşayan ya da motive olamayan veya yeterli eş desteğinin olmaması durumunda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismushakkında bilgilendirmesi, vajinismusu yenmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir kavrayış cinsel hayatı yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır.

Peki bu vajinismus hastalığı, ilişkiye girememe hastalığı nedir?

Vajinismus hakkında detaylı bilgi

Kadınların kabusu olan vajinismus sadece fiziksel bir sorun değil,cinsel ilişkiye girememe nedeniyle kaygı, saplantı ve kötümserliği de içinde barındırdığı psikolojik bir problemdir. Vajinismus, kadının cinsel ilişkiye girmek (penetrasyon yaşamak) istemesine rağmen, bilinçdışı kontrol edemediği kasılmalar sonucu ilişkiyi gerçekleştirememesi durumudur. Bu istemsiz kasılmalar, vajina çevresindeki “aşk kasları” adını verdiğimiz pelvik taban kaslarınıngerginliğinden kaynaklanmaktadır. Kadın, bu kasılmaları doğrudan kontrol edemez. Hatta bu kasların cinsel ilişkiyi kısıtladığının ya da vajinanın daralmasına neden olduğunun farkında bile olamayabilir.

Böyle bir durumda, bilinmesi gereken en önemli şey, cinsel ilişki sırasında bacakların kapanması ve kasılmalar belki de eşini itme davranışlarının  kadının tamamen iradesi dışında geliştiğidir. Çünkü vajinismusta, başta vajina etrafı olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, titreme, tiksinme ve panik hali olur. Vajinismuslu kadınlar bacaklarını açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter.

Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünebilen bu kadınlar oluşan acı beklentisi sonucunda kendilerini savunma ve koruma çabası içine girerler. İşte buna vajinismus denir. Eğer birleşme korkutucu, tehlikeli, rahatsızlık verici olarak algılanırsa vücut yüksek sesle “GİRiŞ YASAK!” uyarısı verir Bir erteleme ve kaçınma durumu olan vajinismus, ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her evli on kadından birinde görülür. Ankara

Vajinismus stres ve korku sonucu oluşan bir korunma refleksidir. Strese yol açan ise penis-vajina ilişkisi veya hayalidir. “Ya acırsa!” korkusuyla istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışında ortaya çıkan vajinismus kasılmaları, cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemek için bilinçdışından köken alan vajinal bir refleks olduğu kadar ilkel ve bedensel bir korku refleksidir.

Vajinismuslu kadınlar her  cinsel ilişki denemelerinde ; vajina girişini bir duvar gibi hissedebilirler. Bu nedenle “orada bir duvar var”, “penis sanki bir duvara çarpıyor gibi”  ifadeleri sık kullanırlar. Ayrıca vajinismusu olan kadınlar,  her deneme yaşadıklarında hissettikleri ağrı ve duyguları yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler.

Vajinismus her kadında aynı mıdır?

Bazı kadınlarda sadece cinsel ilişki esnasında oluşur; ancak doktor muayenesi ve tampon koyma esnasında sorun yaşamazlar. Bazıları jinekolojik muayene dahil hiçbir temasa izin vermezler. Bazıları ise kısmen penis girişine izin verir fakat penis biraz ilerledikten sonrakasılma ve korku içinde cinsel ilişkiyi durdururlar.

Vajina girişini çevreleyen pelvik taban kasları  "Pubik Kaslar" (Aşk kasları) olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar. Vajinismus da yaşanan kasılma bu kaslardadır , istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir.

Vajinismus hakkında bilinmesi gereken en önemli şey?

Bilmeniz gereken en önemli şey vajinismusun %100 tedavisininolduğudur. Sekste acı yoktur. Eğer vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, istediğiniz cinsel yaşamı sağlamak ve yaşamın tadına varmak için en kısa sürede cinsel terapi almalısınız.

Vajinismus kendiliğinden, zamanla geçecek bir durum değildir!

Lütfen  Unutmayın!

1- Bu çok sık gözlenen bir durum.

2- Sizinle  aynı durumu yaşayan  birçok kadın var.

3- Vajinismus %100 tedavi edilebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Yıldız

Op. Dr. Yasemin YILDIZ, 1973 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine başlamış olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimine başlamıştır ve 2004  yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Normal Doğum ve Sezaryen, Tüp bebek, Jinekolojikhastalıklar ve cerrahisi ile ilgili bölümlerde uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2008 yılında Holistik Cinsel Terapi eğitimini tamamlamasının ardından 2008 yılından beri spesifik olarak Vajinismus tedavisi ile ilgilenmekte ve bu alanda teorik ve pratik alanda çalışmalarını sür ...

Etiketler
Cinsel hayat
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube