Vajinismus hakkında bilinmeyenler

Vajinismus hakkında bilinmeyenler

Vajinismus bir hastalık değil, ailesel yani evli çifte ait bir problemdir. Kadının ve erkeğin ortak bir sorunudur. Bu nedenle cinsel terapide bir tarafın diğerini suçlamaması ve anlayışlı olması öğütlenir.

Kişinin istediği kişiyle evlenememesi vajinismusa neden olmaz. “Başkasıyla evlenseydim yine de olur muydu?” sorusu hep akla gelir. Ama bu sorunun eşlerle bir ilgisi yoktur. Hatta evlenmeden önce uzun yıllar flört eden çiftlerde evlenince bu sorunu yaşayabilir.

Cinsel terapide başarı şansını arttıran en önemli faktör, eşlerin seanslar sırasında kendilerine verilen ev ödevlerini uygun bir şekilde uygulaması ve sonuna kadar tedaviye devam etmeleridir.

Genel anestezi altında ilişkiye girilmesi, alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girmesi, sakinleştirici, kas gevşetici ve antidepresan ilaçlar da tedavi edici değildir.

10-15 yıldır evli olup halen ilişkiye giremedikleri için boşanan veya evliliklerini bu şekilde kabullenip “aseksüel” olarak yaşayan çiftlerin sayısı az değildir.

Ülkemizde cinsel sorunla başvuran kadınların en büyük grubunu oluşturmaktadır.

Vajinismuslu hastalar ailelerden gelen “neden hala çocuk yapmıyorsunuz?” şeklindeki eleştiriler ile boğuşmaktan sıkıldıkları için bir cinsel terapiste başvururlar.

Cinsel İsteksizlik ve Vajinismus

Vajinismus, yine bir cinsel fonksiyon problemi olan cinsel isteksizlikten farklı bir kavramdır. Cinsel isteksizlik , ilişki gerçekleşmesine rağmen, kişinin cinsellikten zevk alamaması şeklindedir. Vajinismustan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamamaktadır. Ancak zaman içinde vajinusmus sorununa sahip kadınlarda veya cinsel ilişkide ağrı hisseden (disparoni) bayanlarda cinsel isteksizlik gelişebilmektedir.

Vajinismus ve Kızlık Zarı

Kızlık zarı; vajinismuslu kadınlara cinsel ilişkide bulunamamasının nedeni olarak “kızlık zarının kalınlığı” gösterilir. Bu nedenle çoğu zaman “hymenektomi” adı verilen cerrahi bir yöntemle bu zarın kesilmesi operasyonu yapılır. Ama sonrasında sorun devam edince hasta yıkılır. Uzun süre yardım almak istemez ve tedavi olmak için cesaretini kaybeder. Bilinenin aksine gerçekten cinsel ilişkiye engel olacak kızlık zarının veya vajenin bir anatomik bozukluğun görülme sıklığı ise %1’in altındadır.

Vajinismus ve Vajen

Vajinismus, kadın veya erkeğin genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. “Vajinam çok küçük veya çok dar, bu yüzden cinsel ilişkiye giremiyorum” düşüncesi çok yanlıştır. Çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdadır. Cinsel uyarımla birlikte genişler ve uzar. Hatta doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

Vajinismus ve PC Kasları

Vajina girişinin etrafındaki çok güçlü kaslara, aşk kasları, vajina kasları, pelvik taban kasları ya da PC kas grubu denir. Üreme sistemi ve üriner sistem için kilit rol üstlenmişlerdir. Bu kaslar idrar tutmaya, cinsel birleşmeye, orgazma ve doğum sırasında bebeğin çıkmasına yardımcı olurlar. Bu kaslar üriner açıklığı, vajinayı ve anüsü bir çember gibi çevrelerler ve iskelet sistemine tutunarak, pelvik organları destekleyip tutarlar. Bu kaslar genellikle gevşek değildir. Bu kasların sıkılması cinsel birleşmeye engel olur. Cinsel terapide amaç bu kaslar üzerindeki bilinçli kontrolün öğrenilmesi ve koşullanmış refleksi sistematik olarak değiştirmektir.

Vajina nedir?

Vajina veya halk arasındaki ismi ile “hazne” ya da “vajen” dış genital organ olan vulvadan sonra başlayan rahim ağzı ile sonlanan içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır. İçi düzensiz deri kıvrımı şeklinde bir yapıdan oluşmaktadır.

Vajinanın Yapısı

Vajinanın yapısı ve vajina şekli kadından kadına farklılık göstermektedir. Vajina yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Cinsel ilişki esnasında genişliğini ve uzunluğunu içine giren penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir. Doğum esnasında da bir bebeğin çıkabileceği kadar genişleme kapasitesine sahiptir.

Kızlık Zarı Nedir?

Vajina girişi itibariyle 1-2 cm içeride kızlık zarı bulunmaktadır. Ayrıca vajinanın hemen başlangıcında kızlık zarı başlamadan hemen önce Bartholin adı verilen salgı bezleri bulunur ve bunlar cinsel ilişki sırasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar. Kızlık zarı değişik çeşitte ve şekilde olmasına rağmen vajinanın yapısı ve görüntüsü değişkenlik göstermez ve kızlık zarında olduğu gibi vajina şekilleri ve hazne, vajina türleri yoktur.

Kızlık Zarı Şekilleri

Kızlık zarı veya himen, 1-1.5 cm kadar içeride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir doku kıvrımıdır. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle vajina girişinde ve hilal şeklindedir ve de ince kılcal damarlarla çevrilidir.Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında bir zar değildir. Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Bu doku ilk cinsel ilişki sırasında anatomik yapıya göre esneyip genişler veya kanar. Bu sebepten pek çok toplumda kızlık zarı ile kadının bekâreti ilişkilendirilir. Kızlık zarının hasara uğramış olması kadında bekâretin bozulduğuna kanıt olarak görülür. Yapılan araştırmalara göre kadınların yarıya yakın bir kısmında ilk cinsel ilişki sırasında kanama olmamaktadır.

Çeşitleri

Annuler kızlık zarı (halka şeklinde): Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyük bir penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında) Kresentrik

Hymen (Yarımay,yarım halka ): Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Septalı Himen (Perdeli veya ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli,elek tarzında, kalburumsu): Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kalbura” benzer. Görülme sıklığı %1′den daha azdır. Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından ötürü jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

Vajinismus ve Gebelik

Vajinismus yalnızca sağlıklı ve mutlu bir cinsel birleşmeye engeldir. Normale göre gebelik şansının az olmasına rağmen, vajen ağzına dökülen spermlerin içeri kaçması sayesinde gebelik oluşabilir. Hatta tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olunması da mümkündür. Son yıllarda vajinismus olup da tüp bebek tedavisi gören hastaların sayısında artış vardır.

Vajinismus ve Annelik

Bazı jinekologlar doğum sırasında vajinismusun kendiliğinden çözülebileceğini düşünseler bile; doğum yapan ve anne olan kadının vajinismusu genellikle devam eder, sonlanmaz. Hamilelik boyunca çiftlerin aralarındaki problemler de devam eder.

Vajinismus Erkekleri

Vajinismuslu kadınlar görücü usulüyle evlenmemişlerse, eş veya sevgililerini otoriter ve baskıcı babalarının aksi özellikteki erkeklerden seçerler. Birleşme gerçekleşmese de, cinsel yaşamları asgari ölçüde devam eder, düzenli olarak sevişirler, sürtünerek boşalabilirler. Hatta sürtünme doğrudan klitorisi uyardığı için vajinismuslu kadınlarda orgazm olma oranı daha da yüksektir. Vajinismus nedeniyle boşanma oranı düşüktür. Bu nedenle vajinismuslu kadınların eşlerinin tutumu son derece önemlidir. Eğer erkek kadının korkusunu anlamaya çalışıp ona destek olma yerine, bir an önce cinsel ilişkiyi gerçekleştirip hem kendisine hem eşine hem de ailesine karşı erkekliğini ispatlama gayreti içinde hareket ederse ki genellikle böyle olur, sorun daha da büyüyecektir. ( İlk gece sonrası eşler olup bitenler konusunda aile büyüklerine hesap vermektedirler. Bu, toplumumuzun hoş olmayan bir adetidir ve sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir.) Vajinismuslu kadınların kocaları, yanlış olarak istenmedikleri, reddedildikleri, yeteri kadar sevilmedikleri duygularına kapılabilirler. Zamanla erkekte sertleşme yetersizliği, cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nuran Oğuzkaya

Uzm. Psk. Nuran OĞUZKAYA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı'nda başladığı lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1990-1992 yılları arasında ise Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans derecesini almıştır.

Mezuniyetinin ardından 1988-1990 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Mediko-Sosyal Ünitesi'nde Psikolojik Danışman olarak, 1990-1996 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Psikiyatri Kliniği Klinik Psikolog olarak, 1996-2008 yılları arasında ise Öğretim Görevlisi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Nuran OĞUZKAYA, mesleki çalışmalarına şu anda Kayseri'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Vajinismus ve gebelik
Uzm. Psk. Nuran Oğuzkaya
Uzm. Psk. Nuran Oğuzkaya
Kayseri - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube