Vajinismus düşüncede başlar!

Vajinismus düşüncede başlar!

Vajinismus; kadının, tüm isteğine rağmen, vajina ile penis birlikteliğini engellemek için bilinçsiz şekilde vajinasında ve tüm vücudunda geliştirdiği istemsiz bir kasılma ve cinsel ilişkiyi reddetme durumudur. Vajina ile penis birlikteliğini engellemeyi istemesi de bilinçli değildir. Vajinismus, cinsel birleşmeye dair korku veya kaygıları olan kadının cinsel birleşmeden bir çeşit korunma (savunma) mekanizmasıdır.

Cinsel birleşme isteğine rağmen, korku ve kaygılar yüzünden oluşur. Kısaca “vajinanın kasılması” anlamına gelen vajinismusta kasılmalar düşüncede başlar, vajinada devam eder. Vajinismus, beynin vajinaya verdiği “kasıl” komutudur. Beynin emri altındaki vajinada oluşan bu kasılmalar nedeniyle kadın cinsel ilişkiye giremez. Bu korku ve kaygılar kadının düşüncelerine hâkim olduğu sürece vajinasını da yönlendirir ve sonuçta kadın, cinsel birlikteliği engeller. Vajinismus sorunu olan kadının vajina yapısı ya da vajinasında meydana gelen kasılmalar gerçekte cinsel birleşmeye engel olamaz. Kadının vajinası; bir bebeğin kafasının çıkabileceği kadar esneyebilir ve gerçekte de penisin girişini engelleyecek kadar kasılamaz. Kadın sevişince uyarılır, uyarılınca vajinası hem genişler hem uzar hem esner. Bu gerçeğe rağmen kadın vajinasının sımsıkı kapandığını, asla esnemeyeceğini, vajinasının içinde aşılmaz bir duvar olduğunu, penisin kesinlikle vajinasına giremeyeceğini zanneder. İşte bu “zannetme” sonucu vajinismus yaşanır. 

DÜŞÜNCEDEN DAVRANIŞA VAJİNİSMUS…

Kadın; vajinasının bir penisi içine alamayacak kadar sımsıkı ve kapalı olduğunu, hemen girişinde bir engel olduğunu,  cinsel birleşmede bulunabilen kadınların vajinasının kendininkinden farklı olduğunu zanneder. Bu nedenle vajinasına penis girecek olsa vajina girişinde bulunan kızlık zarının delineceğini, hatta patlayabileceğini, ilk ilişkide canının çok ağrıyacağını, şiddetli bir acı hissedeceğini, kızlık zarı nedeniyle de çok fazla kanama olacağını düşünür. Tüm bu düşünceler gerçekleşecek olsa gerçekten korkunç bir sahne olurdu, kötü olan şu ki kadın bu senaryonun gerçekliğine kesinlikle inanır. Sonraki adımda düşünceler, duyguları etkiler. Beynini saran bu korkunç ve gerçek dışı düşünceler nedeniyle ruhunu büyük bir korku kaplar. Korku, endişe, kaygı, suçluluk ve günahkârlık duygusu içinde boğulur. Ardından duygular kadının bedenine etki eder. Yüksek miktarda adrenalin salgılanır ve kadın panik atak benzeri belirtiler gösterir. Kasılır, donup kalır, nefesi hızlanır. Artık bu fiziki değişiklikleri kontrol edemez duruma gelir ve bu panik durumu kadını bir takım davranışlara iter. Kadın eşini iter, bacaklarını sımsıkı kapatır, ağlayabilir, yataktan kaçabilir. Sonuçta düşüncede başlayan vajinismus; kadını, seksi reddetme davranışına götürür ve her cinsel birleşme denemesinde aynı süreç tekrar yaşanır. Ta ki tedavi olana dek.

“BAK İŞTE PENİS VAJİNAYA GİRDİ” TEDAVİLERİ

“Vajinismus korku ve kaygıların görünen yüzüdür, vajinismus düşüncelerde başlar, vajinayı kasan beynin komutudur, vajina sadece emir eridir, vajinismusa rağmen vajina penisi her halükarda içine alabilir” desek de tedaviyi sadece vajina üzerinde gerçekleştirme eğiliminde olanlar da var.

1-Kızlık Zarının Ameliyatla Alınması

Vajina ile penis birlikteliğini bir korku filmi sahnesi olarak kafasında canlandıran, kızlık zarı nedeniyle kan gövdeyi götürecek diye düşünen kadın; kızlık zarından bir an önce kurtulmak ister. Vajina-penis birlikteliğinin önündeki engelin kızlık zarı olduğunu zanneder. Cerrahi bir operasyonla kızlık zarını aldırır. Böylece kan korkusunu yenmiş olacaktır ve cinsel birlikteliği başarıyla sonuçlanacaktır, fakat “incecik, esnek, etkisiz, doğuştan ortası delik” kızlık zarına yapılan bu müdahale çoğu zaman hiçbir işe yaramaz. Kadın “düşünceden davranışa vajinismus”u eksiksiz şekilde yaşar, çünkü vajinismusta problem vajinada değildir.

2-Genel Anestezi Altında Cinsel Birleşme

Vajinasına ne penis ne vibratör ne de parmak girmiş olan kadın, vajinasının bu nedenle sımsıkı kenetli olduğunu zanneder. Vajinasına bir penis girdiğinde daha önce bahsettiğimiz türden bir korku filmi sahnesi yaşayacağını zanneder. İlk cinsel birliktelik genel anestezi altında yapılacak olursa bu korkunç sahneye tanık olmayacaktır ve sonuçta penis-vajina birlikteliği başarılmış olacaktır. Kadın genel anestezi etkisinde tamamen şuursuzken eşi vajina-penis birlikteliğini gerçekleştirir, fakat kadın yine vajinismus sorunu ile uyanır. Evlerine döndüklerinde kadın yine “düşünceden davranışa vajinismus”u eksiksiz şekilde yaşar, çünkü vajinismusta problem vajinada değildir. Ayrıca genel anestezi altında cinsel birleşme; erkeğin kendini sapık gibi hissetmesine, eşinin hakkına tecavüz ettiğini düşünmesine de neden olabilir. Böylece sorun bir iken iki olabilir.

3-Vajinaya Botoks Uygulaması

Vajinanın kasılması anlamına gelen vajinismusun nedeninin, vajinanın kasılması olduğu düşünülür. Vajina kasılamazsa cinsel birleşmenin gerçekleşeceğine inanılır, bazı kişilerde böyle de olur. Vajina girişinde bulunan birkaç, güçsüz kasa botoks uygulanır. Tıpkı alnına botoks uygulanan kadınların kaşlarını hiç oynatamaması, ifadesiz kalması gibi vajina kasları da tamamen etkisizleşir. Bu uygulama altı ayda bir tekrarlanır. Çift, bu şekilde cinsel birleşmeyi gerçekleştirir; fakat ortada bir gerçek vardır ki o da kadının “düşünceden davranış öncesine kadar vajinismus”u eksiksiz şekilde yaşıyor olmasıdır. Aslında kadın cinsel ilişkiye girmiyordur, tüm korku ve kaygılarına rağmen vajinası ile sadece eşine hizmet ediyordur, çünkü vajinismusta problem vajinada değildir. Bu nedenle vajinismus şekil değiştirir ve bu kadınlarda botoks tedavisi sonrası cinsel isteksizlik, boşalma ve orgazm sorunları gibi başka cinsel işlev sorunları ortaya çıkar.

4-Muayenehanede Gerdek

Cinsel birleşme sırasında vajinasının ve kızlık zarının patlayıp dağılmayacağını, bu düşüncelerin yanlış olduğunu biraz olsun kabullenmek zorunda kalan kadın; hala korku ve kaygılarının esiridir. Bu duyguların bedenini ele geçirmesine karşı koyamaz ve dolayısıyla cinsel ilişkiyi reddetme davranışını yine sergiler. Kadının korku odaklı duygularını baskılayabilmek için sakinleştirici ilaçlara ve vajinasının kaygan hale gelmesini sağlayacak olan kremlere başvurulur. Muayenehanede doktor gözetiminde, bazen doktorun el ile müdahalesi eşliğinde erkeğin penisini kadının vajinasına sokması sağlanır. Gerdek doktorun yardımlarıyla gerçekleştirilmiş olur. Muayenehaneden çıkan çift bu sefer başka bir sorun ile karşı karşıya kalır. Toplumsal yapı, Türk gelenek ve adetleri, ayıp kavramı ve “bizi izleyen biri varken biz ne yaptık” sorusu… Vajinismusa gelince kadın “düşünceden davranışa vajinismus”u yine eksiksiz şekilde yaşar, çünkü vajinismusta problem vajinada değildir. Ve yine vajinismus şekil değiştirir...

MASUM VAJİNA

Her ne kadar “vajina” kelimesinden türese de vajinismusta “vajina masumdur ve sağlıklıdır”. Vajina müdahale edilmesi gereken organ değildir. Ne de olsa problem vajinada değildir. “Bak işte penis vajinaya girdi” tedavileri vajinismusu yok etmez. Bu yöntemlerle sadece vajinaya penis girmiş olur. Oysa vajinismusun kök nedeni sapasağlam duruyordur, o da kadının korku ve kaygılarıdır. Kocasına hizmet ediyor olsa da kadın hala seksten korkuyordur. Korkunun yanında artık kocasına karşı öfke, isteksizlik, nefret de duymaya başlayabilir. İstemeyen kadın, istenmeyen erkek… Bu durumda seks, bu çift için mekanik bir hareketten öteye geçmez. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir: Cinsel ilişki, vajina-penis birlikteliğinden ibaret değildir. Cinsel ilişki iki tarafın da faydasına olan, iki tarafa da zevk veren, iki tarafı da mutlu eden bir aşk ve sevgiyle bedenleri birbirine bir armağan gibi sunma eylemidir. Önemli olan; kadının vajinasına penisi alabilmesi değildir, kadının o cinsel ilişkiden hak ettiği zevki alabilmesidir. Vajinismus ıstırap veren ve utanç dolu olan yöntemlerle tedavi edilemez. Vajinismus tedavisi “zevke giden bir yol”dur, “zevk yolu”dur. Vajinismus korku ve kaygıların eseridir ve düşüncelerde başlar, vajinada noktayı koyar. Vajinismusun gerçek tedavisi de bu nedenlekorku ve kaygıların keşfi ile başlar. Ardından düşünceler, duygular, fiziksel değişimler… Sonrasında vajina zaten kendini penise açar, hem de zevk ile. Unutulmamalıdır ki vajina masumdur ve vajinismus cinsel terapi ile yüzde 100 tedavi edilmektedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Vajinismus sebepleri
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube