Vajinismus nedir

Vajinismus  nedir

Vajinismus, vajinanın girişindeki kasların istemdışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olarak algılanmasına vajinismus denir. Bu tanımlama çok sık olarak yazılsada vajinismuslu bir bayanı farklı bir açıdan değerlendirmek de mümkündür. Vajinismuslu bayanın vajina girişindeki kasları kasılmakla birlikte cinsel ilişki esnasında tüm vücudu kasılır. Korku endişe kaygı, tiksinti ve panik duygusu yaşar. Vajinismuslu bayan bacaklarını açılmayacak düzeyde sıkıca kapatır. Eşini ittirerek ilişkinin yaşanmasına izin vermez. Vajinismuslu bayanlar vajinasının çok dar, kızlık zarlarının çok kalın olduğu inancı, ilişki yaşadıklarında çok acıyacağı gibi beklenti içindedirler. ilişki yaşadığı zaman kızlık zarının ‘’patlayacağı’’ , çok acı çekeceği beklentisi içinde olduğundan doğal bir şeklide kendini koruma çabası içine girer. Bu duruma vajinismus denilebilmesi için sürekli ve düzenli bir şekilde yaşanıyor olması gerekir.

Vajinismuslu bir bayan vajinal muayene yaptırmak üzere doktora gitmekte çoğu zaman zorluk yaşar. Eşi ilişkiye girmek üzere pozisyon almak istediğinde bu kasılma başlar. Bu durum refleksif bir şekilde başlar. Bu refleksif durum bilindışından kaynaklanır. Ve sadece doktor muayenesi ve cinsel ilişkiye girme esnasında ortaya çıkmaz. Vajinaya tanpon yerleştirme hatta vajinismus hastasının kendi parmağı bile bu ilkel refleks sistemini aktifleştirir.

Vajina girişi yaklaşık 2 cm uzunluğunda düz kaslardan oluşur. Vajinismus hastası yanlış bir algılama geliştirerek; vajina kaslarını sıkmakta, daraltmakta, sertleştirmekte ve ilişkiyi hemen hemen imkansızlaştırmaktadır. Vajinismus hastasının kendini sıkması sonucu kasılması nedeniyle vajinaya girebilecek doktor parmağı, penis veya kendi parmağının acı vereceği inancına kapılmaktadır. Bu kasılmalar diğer kas gruplarında da hissedilebilir.

Gerçekte cinsel ilişki için vajina kaslarının esnemesi ve genişleyebilmesi çok önemlidir. Kadın cinsel organı elastikiyeti nedeniyle erkek penisinin büyüklüğüne, küçüklüğüne ve kalınlığına inceliğine göre şekil almaktadır. Kadın cinsel organı yani vajinismus; esneyebilir, genişleyebilir, uzayabilir. Bu nedenle vajinismus genital organların anormalliğinden kaynaklanmaz. Cinsel ilişkiye ve vajinaya yanlış anlam yüklemekten kaynaklanır.

Bazı vajinismuslu kadınlar, vajinalarının cinsel ilişkiye izin vermeyecek kadar dar olduğundan, vajinalarında ilişkiye girmek için penisin içine gireceği bir delik olmadığından bile bahsedebilirler. Oysa vajina yapısı tamamen normalken endişe ve kaygılar nedeniyle kasılma başlar. Böylelikle kendini kasan bayan ilişkiye izin vermez.

Evli Bakireler

Kültürel kodlarımız çerçevesinde kız çocuklarını yetiştirirken genel korkularımızı onlara da aktarırız. Genel korkularımız ise kız çocuklarının büyüyüp yetişkin birer genç kız olduklarında kandırılma olasılığıdır.

Türk toplumunun genelinde varolan bu anlayış gereğince kız çocukları yetiştirilirken ‘’ üstünü kapat, bacaklarını gösterme, ayıp’’ gibi telkinlerle büyütülürler. Güvendikleri ve inandıkları aile büyükleri tarafından söylendiği için inanan ve bu telkinleri yerine getiren kız çocukları zamanla cinsellikle ilgili masumca sorular sorduklarında ayıplanırlar ve gücendirilirlerse; bu durum zamanla kendi bedenlerine yabanlaşmayı beraberinde getirebilir.

Bu çocuk büyüyüp genç bir kadın olduğunda hiç bilmedikleri ya da yanlış bildikleri cinsellik esnasında problem yaşamaya başlarlar. Bu onların gizemli dünyalarına açılan ama ayıplandığı için hep saklanan bir kapıdır. Ancak bu kapı açılmaz. Çünkü artık bilinçdışı halde bulunan bir korku gelişmiştir. Panik ve karmaşa duygusu yaşamaya başlayan bu genç kadın sadece bacaklarını değil kendini de açmaz işte bu durum Vajinismus’u ifade eder.

İlk gece ilişkiye giremeyen bayan, bunu yorgun olmasına bağlayabilir. Ogünlerde çok istemesine rağmen regl olması nedeniyle ilişkiye giremediği için daha sonraki günlerde giremediğini düşünebilir. İlk gece evlerinde değil de bir otelde oldukları için ilişkiye giremedklerini…. Vs düşünürler. Ama bunlar sadece birer bahanedir. Yaşanan bu zorluğu mantığa bürümektir.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye de cinsel sorunlarından dolayı kliniklere başvuran kadınların en çok yaşadığı sorun vajinismus’tur. Evli bakireler olarak da bilinen vajinismuslu bayanlar ilişkiye girmeyi hep ertelerler. ‘’Bugün kesin yapacağım’’ şeklinde bir inançları vardır. Ama o gün ve diğer günlerde de yapamazlar. Cinsel sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Dr Cem Keçe bu durum için ‘’ Erteleme ve kaçınma hastalığı’’ deyimini kullanır. Cinsel fobi veya tamamlanmamış evlilikler olarak da bilinirler. Literatürdeki sınıflandırmada ‘’ cinsel ağrı bozukluğu’’ olarak bilinir. Ağrılı cinsel ilişkiye ise Disparoni denir. Disparoni ile vajinismus kimi vaka da birlikte görülebilir. Ya da birbirini tetikleyebilirler.

Vajinismus’ lu bayanlar cinsellikle ilgili konuşulmasını pek sevmezler. Genellikle iğne korkusu, böcek korkusu, arı korkusu, karanlık korkusu, hayvanlardan, diş hekiminden korku… gibi korkuları vardır. Eşlerinin onları terk edeceğinden sevilmeyeceklerinden korkarlar. Vücut algıları ( body imaj ) iyi değidir.

Vajinismus’ un Nedenleri

Vajinismus adıyla bilinen bu cinsel sorun gündelik yaşamda ‘’ İlişkiye girememe’’ olarak bilinir. Bir yönüyle Vajinismus sinsi bir cinsel sorundur. Bu cinsel sorunu yaşayan bayan hemen hemen her zaman böyle bir sorunu olduğunu bilmez. Ta ki gerçek bir cinsel ilşki deneyimi yaşamak üzereyken bunun farkına varırlar. Vajinismus pubik kasların istemsiz olarak kasılması durumudur. Vajinismus sorunu yaşayan bayan cinsel ilşkiye girmek ister ama istemdışı kasılması nedeniyle ilişkiye giremez. İlişkiye giremeyen bayan kendini yetersiz biri olarak düşünür ve üzülür.

Vajinismus’ un nedenlerine bakıldığında multi faktöriyel olduğunu görebilirsiniz. Birçok neden Vajinismus gibi bir sorunun nedeni olmuş olabilir. Vajinismus’ un genellenebilir nedenleri arasında şunları saymak mümkündür. Geçmişteki cinsel taciz yaşantısı, hamilelik korkusu, acı korkusu, medikal/fiziksel durumdan kaynaklanan acılı birleşme, yüksek kaygı, yetersiz cinsel eğitim, ev yaşantısında katı ve dengesiz dini öğretilerin olması, çocuklukta şok edici cinsel görüntüye maruz kalmak, evde şiddet yaşantısı, aileye ilişkin korkular, bağlanma korkusu, kalıplaşmış olumsuz yargılar, taciz eden bir partnerin olması, güven eksikliği... vb.

Vajinismus sorunu yaşayan bir bayan için korku önemli bir fenomendir. Vajinismuslu birey sürekli bir şekilde penisin vajinasına girişini düşünerek olup olmayacağına dair düşünceler içindedir. Öyle yoğun bir korkudur ki sürekli bu yoğun düşünceyle günlerini geçirirler.

Vajinismus bir erteleme hastalığıdır. Hemen her vajinismuslu bayan tedavi girişimini aylarca yıllarca erteler. Çünkü hep bugün ilişkiye gireceği inancındadır. Bugün olmadıysa yarın ilişkliye gireceğini, olmazsa gelecek hafta ilişlkiye gireceği düşüncesindedir. Bu durum öyle uzayıp gider ki yıllarca bu durumu erteler dururlar. Bunun için tarafımıza müracaat eden çiftler arasında 14 yıllık evli bakireler bile görülmüştür.

Vajinismus tedavi edilmediğinde yıllarca süren ve tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle .iftlerin bir an önce ertelemeden tedavi girişimide bulunmaları gerekmektedir.

Uzm Psk Dnş Şahin UÇAR
 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Vajinismus nedir ?
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube