Vajinanızı mutlu etmenin 10 yolu

Vajinanızı mutlu etmenin 10 yolu

Vajinanızı mutlu ve sağlıklı tutmanın 10 yolu

Bir kadın olarak özel bölgenizle ilgili her şeyi ayrıntılı olarak bildiğinizi düşünmektesiniz ama yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü genital sağlığınızı devam ettirmenizle ilgili tonlarca yanlış inanışa sahip olabilirsiniz...

PREZERVATİF KULLANIN

Kondomların cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olduğu biliniyor. Gebelikten koruma işlevi de var. Son zamanlarda yapılan bir çalışma ise kondom kullanımının vajinada faydalı bakterilerin yaşaması için gerekli olan uygun pH seviyesinin sürdürülmesinde de etkili olduğunu ortaya koydu. Bu da mantar enfeksiyonlarının önlenmesinde önem taşıyor.

PAMUKLU ÇAMAŞIR GİYİN

Seçme şansı vajinanızda olsaydı, emin olun pamuklu çamaşırları tercih ederdi. Çünkü pamuklu çamaşır, nemi emer ve dokulara nefes aldırır. Bu da genital sağlığın ana koşullarından biridir.

SPOR YAPIN

Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarınızın daha güçlü olmasını sağlar. Böylece genital organ sarkmalarından da korunursunuz. Egzersiz programınıza bu egzersizi eklemeyi unutmayın.

GELENEKSEL YOĞURDUMUZU TÜKETİN

Özellikle ara öğünlerde yoğurt tüketmek vajinadaki iyi bakterilerin artmasına yardım eder. Mantar enfeksiyonlarını önleme konusunda çok etkindir ama tatlandırılmış ya da meyveli yoğurtlardan bahsetmiyoruz.

ANTİBİYOTİĞE KARŞI YOĞURT

Antibiyotikler yararlı bakterileri ortadan kaldırabilirler. Eğer antibiyotik kullanmak zorunda iseniz bol bol probiyotik yoğurt tüketin.

KAYGANLAŞTIRICI KULLANIN

Bazen sanki ilk kez ilişkiye giriyormuşcasına canınız yanabilir. Hemen endişe etmeyin. Doğum kontrol hapları, bazı antidepresanlar ve antihistaminikler vajinal kuruluğa neden olabilir. Gebelik sonrası ya da menopoz öncesi dönemde olabilirsiniz. Böyle bir durumda partnerinizle konuşun ve kayganlaştırıcı kullanın. Çünkü vajinal kuruluk esnasında cinsel ilişki ağrılı ve yıpratıcıdır.

VAJİNAL DUŞLARA HAYIR

Genital bölgenin tertemiz yapılmaya gereksinimi var mı? Hayır, buna gerek yok. Çünkü vajina kendi kendini temizleyebilir. Yapılan çalışmalar vajina içine uygulanan hijyen ürünlerinin enfeksiyon riskini artırdığını gösteriyor.

PEDAL ÇEVİRİRKEN DİKKAT

Spining stüdyosu gibi pedal çevrilen salonlar vajinal sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Genital bölgede ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi yakınmalar varsa vajinal sağlığınız risk altında olabilir. Bu nedenle bu bölgeyi koruyacak şekilde tasarlanmış giysiler tercih etmelisiniz.

SABUN YERİNE ILIK SU

Mis gibi kokan köpük banyosu yapma çok güzel olmalı ama genital bölgeniz için değil. Sabun özellikle hassas ciltlilerde vulva derisini kurutur. Bu bölgenin ihtiyacı olan tek şey ılık sudur. Eğer illa sabun kullanacaksanız, kokusuz olanları tercih edin.

YILLIK MUAYENENİZİ AKSATMAYIN

Şikayetiniz olmasa bile senelik kontrollerinizi aksatmayın. Bu kontroller genel sağlık sorunları hakkında da konuşma zamanı yaratır ya da olası problemlerin önceden farkına varılmasına yardım eder.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Kalay

Op. Dr. Betül Kalay, 12 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında dönem ikinciliği başarısıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1992 - 1995 Yılları arasında uzmanlığını aldığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde baş asistan olarak görev almış olan Op. Dr. Betül Kalay, 1995 - 1999 yılları arasında Özel Haznedar Hastanesi'nde, 2002 - 2006 yılları arasında Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde 2006 - 2008 yılları arasında Özel Okmeydanı Hastanesi'nde görev almıştır. Ayrıca 2008 - 2010 yılları arasında Muayenehane he ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Op. Dr. Betül Kalay
Op. Dr. Betül Kalay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube