Vajinal kuruluk, ağrılı cinsel birleşme

Vajinal kuruluk, ağrılı cinsel birleşme

VAJİNAL KURULUK

1-VAJİNAL LUBRİKASYON  NEDİR?

Vajinal Lubrikasyon yani “vajinal kayganlaşma (vajinal ıslanma, sulanma)” vajina duvarını oluşturan hücrelerden ve vajinal bezlerden salgılanan sıvılar sayesinde vajinanın sulanarak ıslanmasıdır. Vajina içerisinde yağ ve ter bezleri yoktur. Ancak vajinanın hemen dış (vajinaya giriş) kısmında bulunan, ıslanmayı sağlayan salgı yapıcı bezlerdir. Bu bezler arasında en sık olarak bilinenler hemen giriş kısmında altta sağlı sollu olarak yerleşim gösteren “bartolin” bezleri ile üstte idrar deliğinin çevresinde yayılım gösteren “skene” bezleridir.

2-VAJİNAL LUBRİKASYON NE İŞE YARAR?

Vajinal salgı, cinsel ilişkide ön sevişme sırasında kadının cinsel uyarılması ile en üst (optimum) seviyede oluşmaktadır. Sağlıklı ve konforlu bir cinsel ilişki için vagina iyice kayganlaştırılmış (sulanmış) olmalıdır. Cinsel ilişki haricinde kadının yürürken bile genital dudakların birbirine sürtünme ile aşınmasını da vajinal salgı bezlerinin lubrikasyonu önlemektedir.
Vajinal ıslanmayı sağlayan bezlerin salgıları kaygan, renksiz, şeffaf ve kokusuzdur, iç çamaşırda da iz bırakmaz.  İç çamaşırda iz bırakan, kokulu, renkli, kıvamlı akıntılar vaginal enfeksiyon habercisidir.

3-VAJİNAL KURULUK NEDİR?

Vajinal kuruluk yani vajinanın cinsel ilişki sırasında yeterince ıslanma azlığı, kayganlaşmasının normalden az olması sık olarak rastlanılan ve kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyen bir cinsel problemdir.  Böyle bir durumda cinsel ilişki beklenen düzeyde değildir ve hatta kadın açısından ağrılı olabilir.

4-VAJİNAL KURULUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cinsel birleşme sırasında yeterince ıslaklık ve kayganlık olmayayışı cinsel ilşkiyi ağrılı hale getirebilir. Yanma batma acıma gibi şikayetlere yol açabilir. Bu da zamanla  birliktelikten alınan hazzın azalmasına  neden olabilir.
 
5-VAJİNAL KURULUK NEDEN OLUR?

Menopoz döneminde kadınlık hormonu östrojenin azalması.
Hormonal dengesizlikler . Süt hormonunun artışı (Hiperprolaktinemi)
Vajinal enfeksiyonlar
Kullanılan bir takım ilaçlar allerji  ilaçları ,antidepresanlar , tansiyon ilaçları
Aşırı stres
Vajinal floranın bozulması
Vajina içini yıkama (Vajinal duş)
Vajina içine çok fazla fitil, tampon ve ilaçların konulması
Cinsel isteksizlik
Cinsel uyarılma problemi
Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri
Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni) ve Vulvar Vestibulit Sendrom


6-VAJİNAL KURULUK CİNSEL YAŞAMI ETKİLER Mİ?

Vajinal kuruluk sorunu yaşayanlar zaman içerisinde cinsel ilişkide ağrı, acı (disparoni sorunu) ile cinsellikten iyice uzaklaşabilmektedirler. Bu da çift ilişkisinde sorunlar yaşanmasına, evlilik problemlerine ve özgüven kaybına yol açabilir.

7-VAJİNAL KURULUK  NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİDİR?

VAJİNAL KURULUK  KİŞİNİN CİNSEL HAYATINI  OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEREK HAYATTAN ALDIĞI ZEVKİ AZALTIR VE GÜNLÜK YAŞAMIN STRESLERİNE KARŞI DİRENCİN AZALMASINA SEBEP OLUR. TESPİT EDİLDİĞİNDE TEDAVİ EDİLME ZAMANI GELMİŞTİR.

8- VAJİNAL KURULUK İÇİN  JELLER YETERLİ MİDİR?

Vajinal lubrikanlar, cinsel ilişki öncesi vajene uygulanarak vajen kayganlığı sağlamaktadır.Öncelikle  neden ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.Buna rağmen kayganlaştırıcı jellere ihtiyaç olabilir.Böyle durumlarda tercih edilmesi gereken vajinal lubrikan  vajina ile eşdeğer PH'lı (PH ayarlı)  ve su bazlı olmalıdır.

9- VAJİNAL KURULUK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Vajinal kuruluğun tedavisi de nedene yöneliktir.
Prolaktin hormonu yüksekliği varsa bu düzeltilebilir. (İlaçlarla veya cerrahi olarak)
Menopozdaki gibi estrojen eksikliği durumunda lokal ve sistemik etkili hormonal ilaç tedavileri uygulanabilir. (Estrojen içeren fitil, ovul veya kremler)
Vajinal enfeksiyonlara bağlı ise enfeksiyonlar tedavi edilebilir.
Disparoni varsa nedenleri araştırılarak uygun tedavi yöntemine geçilmelidir.
Vulvar vestibulit sendromu (vvs) tedavisi cerrahidir.
Cinsel isteksizlik ve uyarılma problemleri cinsel terapiler ile tedavi edilmelidir.

10-VAJİNAL KURULUK TEKRAR EDER Mİ ?

VAJİNAK KURULUK   NEDENE YÖNELİK TEDAVİ EDİLİR. NEDEN ORTADAN KALDIRILSA DAHİ TEKRAR  AYNI ŞARTLAR OLUŞTUĞUNDA TEKRAR EDEBİLİR. 

AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ

1-AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ NEDİR?

Cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi olumsuz hislerin yaşanmasına ‘Disparoni’   adı verilir. 
Bazı kadınlar bu ağrıyı daha çok genital bölgede basınç, yırtılma veya yanma hissi olarak tarif ederler. 
Kadınların yaklaşık %15'i hayatlarının bir döneminde böyle bir ağrıyla karşı karşıya kalırlar. Ancak %1-2'sinde ise ağrı tedavi gerektirecek kadar şiddetlidir.
Ağrılı cinsel ilişki mutlaka tedavi edilmesi gereken cinsel sorunlar arasındadır. Cinsel ilişkide ağrı tedavisi  uygun zamanda yapılmadığında çiftler arası ilişkilerde pek çok zorluklara neden olur.

2-AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ  ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İlk cinsel deneyimden beri var olan ağrı "birincil disparoni", sonradan ortaya çıkmış ağrı "ikincil    disparoni" olarak adlandırılır. Bu ayrım muhtemel nedenlerin ortaya konması açısından önemlidir.

"Yüzeyel disparoni" vajina girişinde, "derin disparoni" ise penisin girmesiyle birlikte vajinanın derinlerinde ortaya çıkan ağrıdır ve bu ayrım tanının konması açısından son derece önemlidir. "Derin disparoni" durumunda ağrı alt karın bölgesinde yaygın olarak hissedilir.

3-AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ NEDENLERİ NELERDİR?

Disparoni nedenleri incelenirken aşağıdan yukarı doğru (vajina girişinden iç genital organlara doğru) bir ayrım yapmak konunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.

Vajina girişine bağlı nedenler:

-Kızlık zarıyla ilgili sorunlar: Kızlık zarının yapısal olarak sert olması bu durumun en tipik örneğidir.
-Menopoza bağlı  olarak dokularda incelme   ve kuruluk: Menopoz döneminde genital dokular esnekliklerini yitirdiklerinden ve vajinada kuruluk olduğundan cinsel ilişki tahriş ve ağrıya neden olabilir.

-Yeterince hazır olunmadan ilişkide bulunma ve buna bağlı tahriş. ISLAKLIK VE KAYGANLIK OLMAMMASI SONUCU.

-Doğum kesisi ("epizyotomi") nedbeleri: özellikle zor doğumlardan sonra vajina girişine ve vajina içine fazla sayıda dikiş atılması gerektiğinde veya doğum kesisi iyileşmesi esnasında enfeksiyon meydana geldiğinde dikiş yerleri sıklıkla nedbe bırakarak iyileşir ve bu nedbeler ilişkide ağrı duyulmasına neden olur.

-Enfeksiyonlar: Aktif Herpes Simpleks enfeksiyonları (genital uçuk) hem cinsel ilişkide hem de diğer zamanlarda ağrı nedeni olabilir. Herpes Simpleks Enfeksiyonları

Vajinaya bağlı nedenler:

-Enfeksiyonlar: ileri derecede bir vajina enfeksiyonu (vajinit) ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilir.

-Kitle ve tümörler: vajinada kitle çok nadir görülür. Büyük kitleler ağrı ve beraberinde kanamaya neden olabilirler.

-Rektosel (vajina arka duvarı sarkması), rahim sarkması ve sistosel (vajina ön duvarı sarkması): gerilmeye bağlı ağrı nedeni olabilirler.
Rahim sarkması

-Yabancı cisimlere karşı gelişen allerjik cevap: prezervatiflerin yapısında bulunan lateks maddesi bazı kadınlarda ciddi allerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda vajina girişi ve vajina dokusu ödemli ve dokunulmaya hassas olduğundan ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden olabilir.

-Doğumsal vajina kusurları: vajinanın doğuştan dar olması veya ileri derecede kısa olması ilişki esnasında ağrı duyulmasına neden teşkil edebilmektedir.

Pelvik yapılara ait nedenler (iç genital organlara bağlı nedenler):

-Pelvik iltihabi durumlar: pelvik enfeksiyonlar hem akut dönemde hem de iyileştikten sonraki dönemde ilişkide ağrı nedeni olabilirler.
Pelvik enfeksiyonlar

-Endometriyozis: endometriozis genital bölgedeki organlarda yapışıklıklara neden olan bir durumdur. Bu yapışıklıklar ilişki esnasında gerilmeye ve ağrıya neden olabilirler.
Endometriyozis

-Rahimin habis veya selim tümörleri

-Pelvis içindeki organlarda geçirilmiş enfeksiyonlara, ameliyatlara veya endometriyozise bağlı gelişen yapışıklıklar

-Geçirilmiş pelvis kırıkları

Sindirim sistemi ve idrar yolu hastalıkları: nadiren ağrı nedeni olurlar

-İltihabi bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı-Divertikülit)

-Kabızlık

-Hemoroid (basur), fistül ve fissür gibi anüs ve rektum bölgesi hastalıkları: dışkılama esnasında ve sonrasında ağrıya neden olabilecekleri gibi yakın komşuluk nedeniyle disparoni nedeni de olabilirler.

-Uretra veya idrar torbasına ait sorunlar

Psikolojik sorunlar:

-İlk ilişkinin ağrılı olmuş olması kadının cinsel ilişkiden korkmasına ve ilişki esnasında ağrı hissetmesine neden olabilmektedir.

4-AĞRILI CİNSEL BİRLEŞMEDE PSİKOLOJİK  ETMENLERİN ROLÜ NEDİR?

Cinselliğin içerdiği  kavramlara  karşı  suçluluk ve günahkarlık duygusu  hissetmek EN ÖNEMLİ PSİKOLOJİK SORUNDUR. Kişinin anne karnındaki dönemi, çocukluğu ve ergenliği gibi gelişim evrelerindeki  yaşananlarla, daha sonra kazanılmış olan bazı deneyim ve öğretilerle ilgilidir. İyi bir öykü alınarak  bütün bu evreler ayrıntılı olarak gözden geçirilmeli, sebep bulunmaya çalışılmalı ve bunun üzerine konuşulup yanlış düşüncelerin farkına varılıp bunlar  değiştirilmeye çalışılmalıdır.

5- AĞRILI CİNSEL BİRLEŞMEDE HANGİ AŞAMADA DOKTORA BAŞVURULUR?

CİNSEL İLİŞKİDE AĞRI DUYULMASI HER ZAMAN  DOKTOR KONTROLÜNÜ GEREKTİREN BİR DURUMDUR.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dilek Öcal

Op. Dr. Dilek ÖCAL, 1969 yılında Erzurum’un İspir ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında bitirdi ve tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Öcal mecburi hizmetini 1992 ile 1993 yılları arasında Isparta’nın Gelendost ilçesinde pratisyen hekim olarak yaptı. Dr. Öcal, Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını 1993 ile 1997 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi’nde tamamladı. 1998 ile 2005 yılları arasında Mardin Devlet Hastanesi’nde; 2005 ile 2006 yılları arasında Cizre Devlet Hastanesi’nde; 2006 ile 2008 yılları arasında İstanbul Özel Atlas Hastanesi’nde;  2008 ile 2010 yılları arasında İstanbul Özel Acıbadem Hastanesi’nde  çalıştı. 2010 ile 2015 yılları arasında İstanbul Özel Memorial Ataşehir Hastanesi’nde çalıştıktan sonra 20 ...

Etiketler
Vajinal lubrikasyon nedir
Op. Dr. Dilek Öcal
Op. Dr. Dilek Öcal
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube