Vajinal enfeksiyonlar: mantar, trikomonas, bakteriyel vajinozis

Vajinal enfeksiyonlar: mantar, trikomonas, bakteriyel vajinozis

Vajinal Enfeksiyonlar:

Kandidiazis, Mantar

Vajende kaşıntı ve peynir kesiği şeklinde akıntı ile kendini gösterir.Etken çoğunlukla candida  albicansdır. Vulvada  kaşıntı sonrasında da ödem ve kızarıklık olur.Mantar enfeksiyonu genellikle vücut direncinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Mantar gelişimini kolaylaştıran faktörler; gebelik, antibiyotik kullanımı, naylon iç çamaşırı, dar giyinme, vajen içinin yıkanması, şişmanlık, doğum kontrol hapları, lokal allerjenler, kronik servisit, radyasyon gibi sebeplerdir.

Tanı
Deneyimli bir göz çoğunlukla yeterlidir. Nadiren tetkik ihtiyacı olur.

Tedavi
Kolay olmakla birlikte sık tekrarlayabilir. Tekrarlayan mantarlarda tedavi ile birlikte hijyenik koşullarında mutlaka iyileştirilmesi gerekir.

Trikomoniazis, Trikomonas

Çoğunlukla cinsel yolla geçmesine rağmen cinsel olmayan yollarla da bulaşabilir.

Şikâyet
%70–80 bulgu vermez. En sık şikâyet sarı yeşil renkli köpüklü akıntıdır. Nadire kaşıntı vulvada şişlik ve kızarıklık yapabilir.

Tanı 
Muayenede akıntının şekli ve serviksteki küçük kanama odaklarının olması yeterli olsa da kesin tanı mikroskobik incelemede ve bazen smearde  trikomonas tespiti ile olur.

Tedavi 
Vajinal ovüller ve ağızdan ilaçlarla yapılır ve beraberinde eş tedavisi gereklidir.

Bakteriyal Vajinozis

Genellikle cinsel yolla bulaşıp üreme çağındaki kadınlarda görülür. Çoğu zaman şikâyet oluşturmaz. En sık şikâyeti sarı gri renkli akıntıdır. Cinsel ilişki sırasında bozuk balık kokusunu andıran bir akıntıdır. Jinekolojik muayene tanı için çoğunlukla yeterli olup antibiyotik ile tedavi edilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İrfan Tarhan

Op. Dr. İrfan Tarhan, 1968 yılında Mersin'in Gülnar ilçesinde doğdu. İlkokul eğitimini Konya Akşehir'de ortaokul eğitimini ise Anamur'da tamamlamasının ardından lise eğitimini 1981 ile 1985 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamladı. Dr. Tarhan, tıp eğitimini 1985 ile 1992 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde tamamladı. İhtisasını ise Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında 1992 ile 1996 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürdürdü, 1997 yılının Ocak ayında da uzman doktor unvanını aldı. Dr. Tarhan, 1997 ile 2000 yılları arasında Zübeyde Hanım Doğum Evi'nde çalışırken Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi'nde de askerlik hizmetini tamamladı. Kendisi 2000 yılından itibaren Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanes ...

Etiketler
Vajinal enfeksiyonlar nelerdir
Op. Dr. İrfan Tarhan
Op. Dr. İrfan Tarhan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube