Vagina kanseri

Vagina kanseri

 Son yıllarda, Serviks(Rahim Ağzı) kanseri nedeni olan Human Papilloma Virüs üne karşı geliştirilen aşı nedeniyle genital bölge kanserleri sıkça gündeme gelmiştir.Hakkında çokça bahsedilen rahim ağzı kanseri dışında vagen de de HPV nedenli kanser gelişimi olabilmektedir.Yapılan çalışmalarda vagina kanseri tüm genital sistem kanserleri arasında %1.5-%3.1 ini oluşturduğu görülmüştür.

 Vaginayı kapsayan habis durumların %90 ı başka bir organ(sıklıkla rahim ağzı ve rahim) orijinli yayılımlar ve metastazlara bağlıdır.Primer vaginal kanserlerin(vagen odaklı)büyük bir kısmı skuamöz hücreli denilen tiptedir ve bu tür lezyonların büyük bölümü HPV enfeksiyonları ile ilişkilidir.

 Vaginal kanserlerin en sık bulguları vaginada kanama,akıntı ve kitledir.

Vagina orijinli kanserlerin %25 inde önceki servikal (Rahim ağzı) kanser tedavisi yada uzak geçmişte karsinoma in-situ(rahim ağzı kanserinin yayılım göstermeden öncekş evresi) nedeniyle yapılmış histerektomi(Rahimin ameliyatla alınması) öyküsü vardır.

 Vagina kanseri ile ilişkili diğer faktörler:

1-HPV(Human Papilloma Enfeksiyonu)

2-DES(diethylstilbestrol) a maruz kalma.DES 1972 yılına kadar düşük riski olduğuna inanılan kadınlarda tedavi amaçlı kullanılmıştır.DES e özellikle gebeliğin 18. haftasından önce ana rahminde maruz kalmış kadınlarda vagen ve serviksin muayene edilmesi gerekmektedir.DES e bağlı vagenin clear cell kanserleri görülür ve nadirdir.

3-Kronik vaginal irritasyon

4-İmmunsupresif tedavi(savunma sistemini zayıflatıcı etkileri olan tedaviler)

 Vagina kanseri tanısı biopsi ile konulur.Vagina kanseri tanısında dikkatli bir pelvik muayene ve vagen muayenesinde kullanılan spekulum un tüm vaginal bölgeyi inceleyecek şekilde kullanılması gereklidir.

 Tedavide erken evre vagen kanseri lokal eksizyon(kitlenin çıkarılması) ve vaginal radyoterapi(brakiterapi) ileri evre vaginal kanser en iyi radyasyon tedavisine yanıt verir.

 Sarkoma Botryoides:

En sık 5 yaşından küçük çocuklarda görülür.En sık karşılaşılan bulgu vaginal kanamadır.Lezyon bir veya daha fazla sayıda parmaksı,pembe-kırmızı ve şeffaf anormal kabartılar şeklinde kendini gösterir.Hasta yaşı arttıkça vagen dış kısıma doru görülme yeri artar.Cerrahi ve kemoradyasyon tedavide kullanılır.

 

                                                                                                                                                            

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seyhan Özcan

Op.Dr.Seyhan ÖZCAN, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa 'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Seyhan ÖZCAN, İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Vagina kanseri
Op. Dr. Seyhan Özcan
Op. Dr. Seyhan Özcan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube