Uykuda yemek yeme nasıl bir hastalıktır, nedenleri nelerdir?

Uykuda yemek yeme nasıl bir hastalıktır, nedenleri nelerdir?

          Uykuda yemek yeme,  Uyku ile ilişkili  yeme bozukluğu olarak adlandırılan bir uyku hastalığıdır.

          Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu, uyku esnasında tekrarlayıcı ve takibinde sorunlara neden olacak şekilde istemsiz yeme ve içme davranışı ile şekillenir.

          Yeme atakları  uyku sırasında istemsiz ya da ‘kontrol dışı’ davranış olarak ortaya çıkar. Tipik olarak uykudan kısmi uyanma esnasında olur ve –olay- kısmen hatırlanır. Bazı hastalar, klasik uykuda yürüme hastalarında olduğu gibi, yeme atağı esnasında tam olarak uyandırılamazlar ve sabah olduğunda gece yeme atağını hiç hatırlamazlar. Diğer yandan, bazı hastalar atak esnasında belirgin olarak uyanık görülürler ve sabahleyin ataklarını hatırlarlar. Uyku ile ilişkili yemeye şunlardan bir ya da daha fazlası da eşlik etmektedir: yemeklerin tuhaf çeşit ve kombinasyonlarda tüketilmesi veya zehirli ya da yenilmeyen maddelerin (ör., donmuş pizza, çiğ pastırma, tereyağlı sigara, kedi maması,  kahve çekirdeği, amonyaklı temizleme sıvıları) tüketilmesi; uykunun bölünmesine bağlı uykusuzluk; uyku ile ilişkili kendine zarar verme; sabah iştahsızlık ve karında şişlik hissi; kilo alma ve şişmanlık gibi istenmeyen sağlık etkileri.

          Yeme ataklarının sayısı geceden geceye değişen bir sıklıkta olup, gece içinde pek çok kez ortaya çıkabilir. Yeme atakları uykunun herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Tercihen yüksek kalorili yiyecekler tüketilir. Uykuyla ilişkili  yeme esnasında tüketilen yiyecekler tipik olarak o kişinin gündüz tercih ettiği yiyecekler değildir. Uykuyla ilişkili  yeme bozukluğuda, hasta durdurulamaz bir biçimde yer; atak sırasında aslında açlık ve susuzluk hissi yoktur. Yeme atakları bazen rüyadaki yiyecek ile ilişkili hareketler olarak hatırlanır. Basit yiyecekler ya da tamamen sıcak veya soğuk yemekler hazırlanabilir ve tüketilebilir. Yiyecekler ile uğraşırken sıklıkla sakarlık izlenir. Alkollü içecekler hemen hiç bir zaman tüketilmez. Atak sırasında kişiye müdahale yapılırsa genellikle öfke ve sinirlilik ortaya çıkar.

          Uyku ile ilişkili yeme bozukluğunun sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte, kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık görülür.  Genellikle 20’li yaşlarda başlar.

          Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu tek başına bir hastalık  olabileceği gibi diğer  uyku hastalıkları ile de  ilişkili olabilir. Uykuda yürüme, uykuyla ilişkili yeme bozukluğu ile en sık birliktelik gösteren uyku hastalığıdır. Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu ile birliktelik gösteren diğer uyku hastalıkları arasında Huzursuz bacaklar sendromu, uyku apne sendromu ve uykuda hareket bozukluğu yer alır. Bazı  ilaçlar uykuyla ilişkili  yeme bozukluğunu tetikleyebilir.  Uykuyla ilişkili  yeme bozukluğunun sigarayı bırakmayı takiben ya da alkol veya madde kullanımının kesilmesi, ani stres sonrası, gündüz bir diyetin başlanması,  narkolepsi ve diğer bazı hastalıkların başlaması ile birlikte başladığı da bildirilmiştir.

          Uykuyla ilişkili  yeme bozukluğu sinsi başlar  ve yerleşir. Seyri genellikle ara vermez. Düzensiz yemek hazırlama, uğraşma ve tüketme nedeniyle çizikler, yanıklar ve diğer kazalar ortaya çıkabilir. Yemeği fırında veya ocakta pişirirken, ya da yemek halen pişerken mutfağı terk etmeye bağlı olarak yangınlar çıkabilir. Tipik olarak geceleri ‘ayırt etmeksizin’ yemeye bağlı, aşırı kilo alma ve şişmanlık; şeker hastalığının kontrolünün bozulması; kan yağlarının artması ve alerjik olabilecek yiyeceklerin tüketilme riski gibi, birçok istenmeyen durum ortaya çıkabilir. Buna ek olarak, ertesi gün yapılacak bir cerrahi nedeniyle gece aç kalma hazırlığı boşa gidebilir. Dahası, utanma ve gece yemelerini kontrol etme başarısızlığına bağlı olarak ikincil depresyon  ortaya çıkabilir.

          Uykuyla ilişkili  yeme bozukluğunun nedeni bilinmemektedir. Çok sayıda yatkınlık oluşturan ve tetikleyen faktör vardır.  Uykuyla ilişkili  yeme bozukluğu olan hastaların yarıdan fazlasında gece yemelerin başlamasından önce var olan diğer bir parasomni  (uykuda yürüme, konuşma vb) öyküsü vardır ki  bu durum, parasomni varlığının uyku ile ilişkili yeme bozukluğu için ana risk faktörü olduğunu göstermektedir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Derya Karadeniz

Prof. Dr. Derya Karadeniz, 1990 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve aynı yıl, aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 1993 ile 1994 yılları arasında ise araştırma görevlisi olarak Fransa’da Montpellier Üniversitesi Nöroloji Kliniği’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde çalışmıştır. Bu merkezdeki çalışmalarını sürdürürken ayrıca Avrupa ülkelerinde geçerli olan ‘’Diplome Inter Universitaire du Sommeil et de L’eveil’’ diplomasını da almıştır. 1995’de ise Stanford Üniversitesi’nin Uyku Bozuklukları Merkezi’nde görev almıştır. 1996 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji Uzmanı, 2001’de doçent, 2007’de ise Profesör unvanlarını almıştır.  Ayrıca 2011’de yan dal uzmanlığını ‘Klinik Nörofizyoloji’ alanında almıştır. Avrupa Uyku Tıbbı Uzmanlığı ve beraberinde Avrupa Uyku ‘’ ...

Prof. Dr. Derya Karadeniz
Prof. Dr. Derya Karadeniz
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube