Üst solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?
 
Üst solunum yolları enfeksiyonları, tüm dünyada insanları en sık doktora götüren sebeplerdir. 

Soğuk algınlığı olarak da bilinirler. Nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi iltihapların hepsini üst solunum yolu enfeksiyonlarına dahil edebiliriz. 

Bu enfeksiyonların %70- 80’i virüs, kalan % 20-30’u da bakteri kaynaklıdır. Üst solunum yolları enfeksiyonuna sebep olabilen 200’ün üzerinde virüs vardır. 

Bu tür hastalıkların sonbahar ve kış aylarında daha sık görülme sebebi, çocukların okula gitmesi, bir arada olması, insanların iç ortamlarda yakın temas içinde olmaları ve düşük nemin burun mukozasını kurutmasıdır.
 
Üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan etkenlerin ayrımını yapmak önemlidir. Çünkü, bakteriyel hastalıklarda antibiyotik kullanırken, viral hastalıklarda antibiyotik kullanılması sakıncalıdır. 

Bu hastalıkların tanısı için hastanın kliniği, boğazdan alınan sürüntü örneğinin kültürünün yapılması ve bazı hızlı testler kullanılabilir. Fakat, en önemli tanı yöntemi, Türkiye’de kullanıma yeni giren, tanıda oldukça ileri bir yöntem olan Multipleks PCR denilen moleküler bir yöntemdir. 

Bu testin ismi “ Solunum Yolu Etkenleri Multipleks PCR Testi” olarak geçmektedir. 

Bu test ile boğazdan alınacak bir sürüntü örneği veya balgam ile aynı çalışmada 18 adet virüs ve 4 adet bakteri beraber bakılabilmektedir. 

Bu test ile aranan 18 virüs, en sık infeksiyon oluşturan virüslerdir. İçinde domuz gribi etkeni H1N1 de vardır. 

4 bakteriyel etken ise, başka tanı yöntemleri ile üretilmesi çok zor olan ve belirti vermeden zatürreye sebep olan atipik pnömoni dediğimiz etkenlerdir. 

Kan, laboratuvara geldikten sonra 4 saat içinde sonuç verilir. Şu anda dünyada teşhiste en ileri yöntemdir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube