Ürolojide doğru bilinen yanlışlar!

Ürolojide doğru bilinen yanlışlar!

Böbrek ve idrar yolu iltihaplarında sıcak tatbiki zararlıdır.  YANLIŞ !
DOĞRUSU:  Böbrek ve idrar yolu iltihaplarında soğuktan kaçınmalı, sıcak tatbik etmelidir. Sıcak su banyoları, hamam, sauna, kaplıca, sıcak su torbası ile ısıtma tavsiye edilir. 

Böbrek taşlarının oluşmasını engellemek için bazı yiyecekler kesinlikle yenmemelidir. YANLIŞ !
DOĞRUSU: Böbrek taşlarının oluşmasını yiyeceklerle etkilemek mümkün değildir. Böbreklerinde devamlı taş oluşan kişilere günde 3 litre veya 15 su bardağı miktarından az olmamak üzere sıvı alımı önerilir. Taşın kimyasal yapısı analiz edilmiş ise, buna göre bazı yiyecekleri az tüketmek faydalı olabilir. Kesinlikle yasaklanması gereken hiçbir yiyecek yoktur.

Böbrek taşlarının oluşmasında az veya çok su içmek önemli değildir.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: Böbrek taşlarının oluşmasını engelleyen en önemli faktör çok su ve sulu şeyler içmektir. Günde en az 3 litre veya 15 bardak sıvı alımı önerilir.

Taş düşürürken fazla hareket etmemelidir.  YANLIŞ !
DOĞRUSU:  Çok büyük olmayan ve tıbbi müdahale gerektirmeyen taşların en kısa zamanda düşmesini sağlamak için, bol sıvı alımının yanı sıra vücudu sarsan ve zıplatan hareketler yapılması önerilir. İp atlama, koşu, top oyunları, araba ile bozuk bir yolda dolaşmak çok faydalı hareketlerdir.

Taş düşürürken ağrının kesilmesi taşın düştüğünü gösterir.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: Ağrı olması taşın idrar yolundaki durumuna bağlıdır. Taşın yolu tıkaması, böbreğin idrarı atamayıp şişmesi ve gerilmesi ile taş oluşur. Taşın yolu tıkamadığı durumlarda ağrı olmaz. Uzun süre bu şekilde kalan taşlar zamanla böbreğin çalışmasını bozar, hatta tamamen durdurabilir. Bu nedenle, taşın düştüğünden tamamen emin oluncaya kadar, doktor kontrollerine gitmelidir.

Taş tedavisinden sonra tekrar taş oluşmaz.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: Taş yapmaya başlayan böbrekler bunu çok kolay tekrarlar. Bu nedenle, taş tedavisinden sonra, hiçbir şikayet olmasa bile, belli aralıklarla doktora gitmelidir.

İdrarın çok sarı olması hastalık belirtisidir. YANLIŞ !
DOĞRUSU: İdrarın çok sarı olması sadece az su içildiğini ve idrarın yoğunluğunun arttığını gösterir. İçilen su miktarı arttıkça renk açılır. İdrarın kahverengi veya kırmızı olması önemlidir. Başka bir şikayet olmasa bile, derhal doktora gitmelidir.

Yazın ameliyat olmamalıdır. YANLIŞ !
DOĞRUSU: Ameliyat yapılması gerekli ise, her mevsimde yapılabilir. Mevsim şartları ameliyatı ve iyileşme sürecini etkilemez.

Çocuklarda bazı yaşlarda sünnet yapılmamalıdır.  YANLIŞ !
DOĞRUSU:  Sünnet her yaşta yapılabilir. En iyisi, ilk yaş içinde yapılmasıdır.

Sünnet anestezisiz yapılmalı, çocuk bunu acısı ile yaşamalıdır.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Sünnet mutlaka anestezi altında yapılmalıdır. Çocuğun gereksiz yere bu büyük acıyı çekmesi doğru olmaz. Bu acıyı yaşayan çocuk, daha sonra bazı korku ve komplekslere kapılabilir ve tüm hayatı ve cinsel yaşamı olumsuz etkilenir.

Testisler normal yerinde değilse okul çağına kadar beklenmelidir.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Doğumdan sonra testisler normal yerinde değilse, doktor kontrolü altında en fazla bir sene beklenebilir. 1. yaşın sonuna kadar normal yerine inmeyen testisler mutlaka ameliyat ile indirilmelidir. Aksi taktirde, testislerin yapısı bozulur ve bu da ileride kısırlığa yol açar.

Prostat oldum.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: Prostat olunmaz. Çünkü, prostat, doğuştan itibaren her erkekte bulunan bir organın adıdır. İdrar kesesinin altında yer alır ve dışarı açılan idrar yolunu çepeçevre sarar. Görevi, meni sıvısını yapmaktır. Diğer organlar gibi prostatın da birçok hastalıkları vardır. En sık olarak gençlerde iltihaplanması, ileri yaşlarda iyi veya kötü huylu büyümesi görülür.

Ayakta işemek prostatı büyütür.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Ayakta veya oturarak işemek prostatı etkilemez. Önemli olan, idrarın vücuttan atılmasını sağlamaktır.

Prostat ameliyatından sonra kanser olmaz. YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Açık veya kapalı, ne tür olursa olsun, prostat ameliyatından sonra ileride prostat kanseri gelişebilir. Çünkü, ameliyatta prostat alınır, fakat prostat kapsülü kalır. Buradan da ileride kanser gelişebilir. Bu nedenle, ameliyat sonrasında 6 ayda bir üroloji uzmanına gidip kontrol yaptırmalıdır.

Mastürbasyon yapmak zararlıdır. YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Cinsel ihtiyacı karşılamak için yapılan mastürbasyonun hiçbir zararı yoktur. Cinsel ilişki kurma imkanı yoksa, aşırıya kaçmamak şartıyla, sadece ihtiyacı karşılamak için mastürbasyon yapılabilir.

Prezervatif kullanmak bütün cinsel hastalıklardan korunma sağlar.  YANLIŞ !
DOĞRUSU: 
Prezervatif kullanmak, eğer prezervatif sağlam ise, sadece idrar yolunda iltihap yapan hastalıklardan, Hepatit’ten ve kısmen AIDS’den korunma sağlar. Cilt teması ile bulaşabilen Frengi, Herpes, HPV virüsü ile oluşan siğillerden ve diğer cilt hastalıklarından korumaz.

Cinsel gücü kuvvetli olan erkeğin çok çocuğu olur.  YANLIŞ !
DOĞRUSU:  Cinsel gücün kuvvetli olması ile çocuk sahibi olmak arasında hiçbir ilişki yoktur. Cinsel gücü çok kuvvetli olan bir erkek kısır olabileceği gibi, cinsel bakımdan fazla güçlü olmayan bir erkeğin çok çocuğu olabilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez

Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ, İzmir'de doğmuştur. İzmir Türk Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamış ve ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İsviçre’de St. Gallen Kanton Hastanesi, Zürih ve Basel Üniversite Hastaneleri, Almanya’da Köln Şehir Hastanesi ve Erlangen Üniversite Hastanelerinde mesleki çalışmalar yapmış ve ihtisas eğitimini tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’nde çalışmış, üniversitenin Organ Nakli Merkezi’nin kurulmasında aktif rol almıştır. Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ, Doçent olmasının ardından üniversiteden ayrılarak İstanbul'a gelmiş ve özel hastanelerde mesleki çalışmalarını devam ettirmiştir. Pek çok tıp dergisinde Türkçe, İngilizce ve Alm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Mastürbasyon zararlı mıdır?
Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube