Uçuk nedir, nasıl tedavi edilir ?

Uçuk nedir, nasıl tedavi edilir ?

Genellikle ağız ve burun etrafında , nadirende cinsel bölge ve kalça etrafında oluşan ,ince şeffaf içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde görülen yaralardır. Herpes simplex tip1 virüsünün sebep olduğu bu yaralar ağrılı ve kaşıntılı olup aynı zamanda da bulaşıcıdır.  Bir çok kişiye virüs bulaşmakla birlikte sadece %10 kişide uçuk meydana gelir. Virüsü bulaştıran kişi ile temastan 2-20 gün sonra birincil enfeksiyon gelişir ve 7-10 günde iyileşir. Su kabarcıklarının sayısı bir taneden kabarcık gruplarına kadar değişir. Kabarcıklar gelişmeden evvel deride kaşıntı ve hassasiyet vardır. Kabarcıklar kolaylıkla patlar ve sızıntılı, kabuklu bir hal alırlar. Kabuklar kalktığında altta kırmızı bir deri görülür. Birincil enfeksiyondaki yaralar tamamen iyileşir ve nadiren iz bırakır. Bununla birlikte virüs vücutta kalmaya devam eder. Virüs sinir hücrelerine yerleşerek orada dinlenme aşamasında kalır. Bir çok hastada uçuk tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyon, genellikle ilk enfeksiyon alanında veya yakınında gelişir. Enfeksiyon birkaç haftada bir veya daha nadir tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyonlar birincil enfeksiyona göre hafif seyreder. Enfeksiyon ateşlenme, güneşe maruz kalma ve adet görme gibi faktörlerle tekrar eder. Bazen enfeksiyon bir neden olmadan da tekrar edebilir.

UÇUK TEDAVİSİ NASILDIR?

Herpes enfeksiyonundan koruyan bir aşı yoktur. Asiklovir, famsiklovir ve valasiklovir adlı ilaçlar özellikle başlangıç döneminde uygulandığında uçuğu etkili bir şekilde tedavi ederler. Bu ilaçlar hastalığın iyileşmesini hızlandırmak veya tekrar etmesini engellemek için kullanılabilirler. Herpes enfeksiyonlarında tam tedavi olmamakla birlikte, tekrarları azaltmak veya ortadan kaldırmaya yönelik araştırmalar devam etmektedir.

Günümüz dişhekimliğinde kullanılan lazer sistemleri ile özellikle başlangıç döneminde müdahele edilirse uçuk tedavisinde çok iyi sonuçlar almak mümkün olabilmektedir.

UÇIKTAN NASIL KORUNULUR?

Vücudun herhangi bir yerinde yanma, kaşıntı, batma gibi bulgular var ise bu uçuğun bir belirtisi olarak kabul edilmeli ve diğer kişilerle olan temas engellenmelidir. Ağız etrafında uçuk görüldüğünde öpme ve ortak eşya kullanımı yasaklanmalıdır. Tüm bunların yanında uçuğun aktif olmadığı dönemde de bulaşıcı olabildiği araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Sancaklı

Etiketler
Herpes simpleks virüs
Dt. Ceyda Sancaklı
Dt. Ceyda Sancaklı
Sakarya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube