Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli?

Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli?

Normal gelişim gösteren bir çocuk 12.-15.aylarda altını ıslattığına dair sinyaller verir; mesela ıslak bezlerini gösterir.2.yaşın ortalarında altını ıslatmadan erişkinlere işaretler vermeye başlar. İdrarını tutma olasılığı bu dönemde çok azdır. Bu dönemde tuvalet eğitimine başlanılabilir.

19.ay-21.ayda tüm çocuklar dışkılarını kontrol edebilirler. 2.yaşın sonunda tuvalet eğitiminin tamamlanması isteniyorsa çocuk düzenli bir şekilde öğünlerden sonra tuvalete oturtulmalıdır. İnat döneminde bu nedenle tartışmalar çıkabilir. 2.yaştan itibaren çocuklar dışkı kontrolünü kendileri yapabilirler. 

3.yaştan itibaren tüm temizlik sorumluluğunu üstlenebilirler.

Altına idrar kaçırma okulöncesi döneme kadar olabilir, çok fazla hastalık anlamında bir değeri yoktur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Hülya Bingöl Çağlayan

Uzm. Dr. R.Hülya Bingöl, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı fakülte de tamamlayarak Çocuk ve Ergen Psikiyatristi unvanı almıştır.  Almanya Ruhr Üniversitesi Nöroloji kliniğinde Prof. Dr. H. Przuntek'in asistanlığını yapmış ve Chorea Huntington merkezinde çalışmalarda bulunmuştur. Yurt dışı ihtisasını LWL- KLINIK MARL - SINSEN, HAARDKLINIK, Almanya Hastanesi'nde Prof. Dr. G. Siefen başkanlığında tamamlamıştır. Erişkin Psikiyatri ihtisasını LWL - Universitaetsklinik Bochum'da, Prof. Dr. Georg Juckel başkanlığında tamamlayarak 2008 yılında Türkiye'ye dönmüş ve Medicana İnternational Hospital'de kurucu ekipte yer almıştır. Uzm. Dr. R. Hülya Bingöl, mesleki çalışmalarına şu an ...

Etiketler
Tuvalet eğitimi
Uzm. Dr. R. Hülya Bingöl Çağlayan
Uzm. Dr. R. Hülya Bingöl Çağlayan
İstanbul - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube