Tüp mide ameliyatı hakkında

Tüp mide ameliyatı hakkında

Mide küçültme ameliyatı sonrası kilo alımı hakkındaki yazım ilgi gördü. Hastalarımızdan ve sosyal medya aracılığı ile bana ulaşanlardan bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak istediklerini belirtenlerin bana yönelttikleri sorularla bu haftaki blog yazıma devam etmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Hastalarımın benden sıkça duydukları gibi; obezite cerrahisinde zayıflama ameliyatla ( Tüp mide/ mide küçültme/ mide baypası ameliyatı v.b.) başlar. Ameliyatların hızlı kilo verdirme dönemi yaklaşık 6 ay sürer. 6 aydan sonraki zayıflamanın devam etmesi diyetisyen takibi, hasta uyumu, gereğinde psikolog desteği, hastanın egzersiz yapmaya başlamış olması, gerektiğinde kişisel antrenör desteği ile mümkün olmakta. Görüldüğü gibi maalesef sadece ameliyat olunca kilolardan kurtularak zayıflamak uzun süreyle mümkün olmamakta. Peki nasıl uzun süre ince ve zayıf kalırım? Tüp mide/ mide küçültme ameliyatı sonrası kilo almak istemiyorum neler yapabilirim? diye soranlara cevap olarak şunlar anlatılabilir. Zayıflama, sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma motivasyon işidir. Ameliyatla zayıflamaya karar vermek de aynı şekilde güçlü motivasyon gerektirir. Hepimizin duygu durumu gün içinde çeşitli dalgalanmalar göstermekte. Peki zayıflama motivasyonunu nasıl sağlayacağız? Obezite cerrahisinde en hızlı kilo verme dönemi ilk ay olduğu için 1. Ayda hastaların duygu durumu olumlu yönde etkilenerek zayıflama motivasyonu artmaktadır.  Fakat bu ilk aylık dönemde hastaların günlük kalori alımı eskiden aldıklarına oranla azaldığı için kişi kendini asabi hissedilir. Bu dönemi rahat atlatıp, zayıflama motivasyonunu kaybetmemek için mide küçültme ameliyatı sonrası psikolog takibi öneririm. Mİde küçültme ameliyatı sonrası gerekli kalori ihtiyacı diyetisyen kontrolünde sağlanarak bu duygusal dalgalanma süreci çok daha kolay atlatılabilir. Mide küçültme ameliyatı sonrası 1. Ayda düzenli spora başlanarak kas kitlesi artılabilir. Bunun size avantajı daha fazla kalori yakılması ve uzun dönemde cilt sarkması problemlerinin önüne geçilmesi olacaktır. Bu dönemde obezite cerrahisi sonrası süreçte iyileşme devam edeciği için benim önerim mide küçültme ameliyatı sonrası egzersizlerin bir kişisel antrenör gözetiminde yapılması olacaktır. 

Görüldüğü gibi bu uzun zayıflama yolculuğu bir ekip işidir. Siz obezite cerrahisi konusunda karar aşamasındayken; Mide küçültme ameliyatı fiyatı? Tüp mide ameliyatı ne kadar? Mide küçültme ameliyatı yapan hastaneler? Obezite cerrahisi SGK? Obezite cerrahisi doktorları? Mide küçültme ameliyatı olan ünlüler? Mİde balonu fiyatı? Mide balo taktıranlar? Gibi konulara takılırsanız uzun dönemde ince ve zinde kalma ihtimaliniz azalır. 

Obezite cerrahisinin bir maliyeti olduğunu unutmamak gerek. Şunu kabul etmeliyiz ki herkesin obezite cerrahisi için ayıracağı bütçe farklı olacaktır. Size önerim, obezite cerrahisi doktorunuzu seçerken; kolay ulaşılabilir, bu işte deneyimli, uzun dönem sizi ince ve zinde tutacak diyetisyen, psikolog, kişisel antrenör hatta obezite cerrahisi sonrası estetik için plastik cerrahı ekibinde bulunduran, kaliteden ödün vermeyen obezite cerrahisi yapılan hastanelerde bu işi yapan bir doktor bulmanız yönünden olacaktır.

Tüp mide/ mide küçültme ameliyatı sonrası kilo alanlara da önerim; diyetisyen takiplerini bırakmamaları, spora başlamaları olacaktır. Bunları yapamayanlarda obezite cerrahisinde revizyon ameliyatı dediğimiz 2. ameliyatlar gerekebilmekte. Revizyon ameliyatları tecrübeli ellerde ilk ameliyatlar kadar kolay yapılır ve hasta konforu ilk ameliyattan bile iyi olabilir. Bu yüzden obezite cerrahisinde revizyon ameliyatları korkulacak bir unsur değildir. Fakat bu ameliyatları sadece gereken, diyetle zayıflayamayanlara saklanılması gerektiğini vurgulamak isterim. Dileğim aşırı kilolu olan herkesin bir an önce zayıflayarak hayata tutunması. Mümkünse diyet ve egzersizle zayıflayın, mümkün olamıyorsa ameliyatla zayıflama bir seçenek olabilir. Obezite cerrahisi sonrası tekrar kilo almamanız için obezite cerrahınızı daha sık görmenizi öneririm. Zinde, ince ve sağlıcakla kalın.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül

Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2014 - 2016 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde mecburi görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, Tıbbi bilimsel dergilerde çeşitli yayınları bulunmakta ve asistanlık eğitimi döneminden itibaren obezite cerrahisine, özellikle de tüp mide ameliyatlarına ilgi duymuş ve 2016 yılında tüp mide ameliyatını Türkiye' ye getiren Obezite Cerrahisi Ekibi’ne dahil olmuştur. Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, evli olup ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca ve başlang ...

Etiketler
Tüp mide ameliyat riskleri
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube