Tüp mide ameliyatı ardından beni neler bekliyor?

Tüp mide ameliyatı ardından beni neler bekliyor?

Operasyonun ertesi günü çekilen mide pasaj grafisi ardından ağızdan sıvı alımına başlanır. Sıvı alımı 3. gün artar ve kişi çoğunlukla 3. gün evine gidebilir. İlk hafta berrak sıvılar olmak üzere 14 gün boyunca sıvı ile beslenme devam eder. Daha sonra ise yavaş yavaş yumuşak besinlere başlanır ve 4. Hafta tamamlandığında neredeyse tüm besinler yenilebilecek hale gelir. Operasyon ardından beklenen kilo kaybı, fazla kiloların %70 ini oluşturur. Yani 70 kg olması gereken bir kişi, 170 kg ise; operasyon ardından bir buçuk sene sonunda yaklaşık olarak 100 kg’ya iner. Kilo kaybı ilk 6 ayda daha hızlı bir ivme gösterirken, daha sonra daha yavaş bir biçimde devam eder. Tüp mide operasyonı ardından kaybedilen kiloların kalıcı olma oranı %75-80 civarındadır. %15-20 hastada yeniden kilo alma riski yaşanabilir olsa da aynı kiloya dönme olasılığı %1 kadar düşük bir ihtimaldir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi tüp mide ameliyatlarında da potansiyel riskler ve potansiyel komplikasyonlar elbette ki mevcuttur. Sleeve gastrektomi yani, tüp mide ameliyatında kesilip çıkarılan mide kısmında uzun bir dikiş hattı meydana gelir. Kimi hastalarda bu uzun dikiş hattından küçük kaçaklar meydana gelebilir. Bu oran %1 in altında olmaktadır. Kaçak halinde dikiş hattı çevresinde ufak apseler oluşabilir. Bu durumda radyolojik olarak ortaya çıkan birikintiler drene edilir. Bu şekilde de kaçağın kapanması beklenir. Ufak bir ihtimalle yeniden ameliyat ya da endoskopik olarak kaçak noktasına stent adı verillen örtücü bir cihaz takılabilir. Günümüzdeki tıbbi teknolojideki gelişmeler ile tüp mide ameliyatı oldukça güvenle uygulanabilmekte ve cerrahi işleme bağlı komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir. Sleeve gastrektomi yani tüp mide ameliyatı kaynaklı ölüm riski %0.3-0.5 dir.

Tüp Mide Ameliyatı Ardından Ne Kadar Kilo Vermek Mümkündür?

Tüp mide operasyonu ardından 1-2 senelik dönemde fazla kilolarının %40-100′lük bir oranını verebilmek mümkündür. Kilo vermedeki başarı kişinin, ameliyat ardından beslenme düzeni ve egzersiz programına uyması ile doğru orantılıdır. Tüp mide operasyonu ardından, 120 kg ile ameliyata girmiş bir kişinin yaklaşık olarak 45-55 kg arasında kilo vermesi olasıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygun Bir Ameliyattır?

Tüp mide operasyonu VKİ 35′ten fazla olan, şeker hastalığı yani diyabeti bulunmayan, miktar olarak çok ve katı besinlerle ve özellikle ağırlıklı olarak hamur işi ve et ile beslenen, şekerli besinlerle, alkole ya da asitli içeceklere bağımlılıkları bulunmayan hastalar için daha uygun bir operasyondur. Bunun haricinde süper obez denilen (VKİ> 55) kişiler için de ilk aşama ameliyatı olarak uygulanır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy

Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY, 1980 yılında Gaziantep'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Gaziantep'te bitirdikten sonra 1997 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005-2011 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini 2011-2012 yılları arasında Cizre’de yerine getirmiş olan Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY, 2012  yılından beri Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde hizmet vermekle beraber SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda Yrd. Doç.Dr. olarak da görevini sürdürmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Tüp mide ameliyatı nedir
Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy
Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube