Tüp bebek'de testislerden sperm elde edilmesi ve saklanması

Tüp bebek'de testislerden sperm elde edilmesi ve saklanması

Testislerden Sperm Elde Edilmesi (TESE / TESA ) ve Saklanması

TESA yöntemi, testislerinde sperm üretilen ancak, sperm taşıyıcı kanallarının tıkalı ya da gelişmemiş olması nedeni ile spermlerin dışarı çıkamadığı hastalara uygulanabilir. Lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra, testislerden ince bir iğne ile sıvı çekilip içerisinde sperm olup olmadığı incelenir. Elde edilen spermler ICSI yönteminde kullanılabilir.

TESE yöntemi, ejekülatında sperm bulunmayan ve testislerinde sperm üretimi ileri derecede bozuk olan hastalara uygulanır. Genel anestezi altında testislerden cerrahi yöntemle değişik bölgelerden küçük parçalar alınır ve bu parçalarda sperm aranır. Sperm bulunursa ICSI yönteminde kullanılabilir.

Bu işlemlerden sonra sperm içeren dokular gerekli görülürse daha sonra kullanılmak üzere dondurularak saklanabilir. Böylelikle, gebelik oluşmaz ise, ya da yeni bir gebelik istendiğinde, bu doku çözülerek TESE işlemine gerek kalmadan kullanılabilir.

Tedavi Sonrası

Gebelik Testi

Yapılan embriyo transferinden sonra 12 gün sonra kanda bakılan gebelik testiyle (b-HCG) belli olur. İki gün sonra test tekrar edilir ve gebelik pozitif çıkarsa progesteron tedavisine devam edilir.
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ümit Özekici

Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, tıp eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda  yapmış ve Kadın Haatalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1989 yılında Göttingen Üniversitesi Tıp Fükültesi’nde ilk fertilite eğitimine başlamış olan Dr. ÖZEKİCİ, 1991-1992 yılları arasında ise yardımcı üreme eğitimi için Nottingham Üniversitesi Queen’s Medical Center’de konuk öğretim üyesi olarak IVF/ ICSI, endoskopik ve mikrocerrahi konularında çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından 1997 yılında Dr. Pakize Tarzı Kliniği Tüp Bebek Merkezi'ni ve 2001 yılında ise Kuzey Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'ni kurmuş olan Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, 2002 yılında JFK Hospital, 2006 yılında 29 Mayıs Hastanesi ve 2007 yılında Çevre Hastanesi Tüp Bebek Merkez ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Tese nedir
Prof. Dr. Ümit Özekici
Prof. Dr. Ümit Özekici
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube