Tüp bebek yöntemi

Tüp bebek yöntemi

Kısırlık, pek çok insanı hayatı boyunca etkileyen bir durumdur. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu sorun için bir çok çözümler üretilmiştir. Bu çözümlerden biri olan İVF(in vitro fertilizasyon) yani tüp bebek yöntemi, yumurtalık kanalı tıkalı veya zarar görmüş olan kadınlarda uygulanmak üzere geliştirilmiştir.

Tüp Bebek Yöntemi (İVF) Nedir

Latince bir terim olan “in vitro”nun kelime anlamı, cam içinde demektir. Yani vücut dışındaki bir deney tüpünde veya kontrollü bir dış ortamda olması demektir. İVF ile kadın yumurtası alınarak dış ortamda döllenir. Daha sonra yumurta, normal bir şekilde büyümeye devam edeceği rahme yerleştirilir.

Kimler Tüp Bebek İçin Uygun Kişilerdir

Tüp bebek yapmak için uygun olup olmadığınızı anlamak için pek çok faktöre bakılır. 35 yaşın altındaki kadınların genelde sağlıkları iyidir ve tüp bebek uygulaması için idealdirler. Ayrıca erkeğin de sağlıklı sperm üretmesi zorunludur.

Nasıl Bir İşlem Uygulanır

Uygulamadan önce kadının yumurta üretimini artırmak için bir takım ilaçlar verilir. Daha sonra bu yumurtalar, laparoskopik yöntemle veya ince bir iğne yardımıyla yumurtalıklardan alınır. Alınan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında eşinin spermi ile birleştirilir. Yumurta ve spermin laboratuvar ortamında birleştirilmesi olayına İVF denir. Döllenme gerçekleştirildikten sonra yeni oluşan embriyolar, 2-3 gün deney tüpünde bekletilir. Ardından bir çok embriyo, kateter vasıtasıyla kadının rahmine yerleştirilir. Bu yerleştirmenin ardından tutunmayı kolaylaştırmak için kadına hormon tedavisi verilir. Herşey yolunda giderse gebelik testinin sonucu pozitif olacaktır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir

35 yaşın altındaki kadınların tüp bebek yöntemi ile gebe kalma oranı, doğal yollardan gebe kalma oranı ile aynıdır. Düşük yapma riski de aynı şekilde eşittir. Tüp bebek yöntemiyle gebe kalındığı zaman gebeliğin normal seyretme şansı, doğal yolla gebe kalınmayla aynıdır. Tüm dünyada tüp bebek yöntemiyle gebe kalmanın başarı oranı ülkeden ülkeye, yaş ve kısırlık durumuna göre değişmektedir. A.B.D. de 35 yaş altındaki kadınların tüp bebek yöntemiyle sağlıklı bir bebek sahibi olma şansı %37 civarındadır.

Tüp Bebek Yöntemi Dışındaki Seçenekler Nelerdir

Tüp bebek yönteminin, size uygulanabilip uygulanamayacağını sadece doktorunuz söyleyecektir. Ayrıca suni dölleme için başka seçenekler de vardır. Rahim içi dölleme, yumurtalık kanalına zigot veya gamet transferi, embriyo dondurma yöntemleri gibi. Tabii ki bunlar için uygun olup olmadığınızı doktorunuzla konuşmanız gereklidir. Rahim içi döllemede, spermler kadının rahmine yardımcı araçlarla yerleştirilir. Daha çok sebebi açıklanamayan kısırlıklarda ve erkeğin spermi az sayıda veya zayıfsa kullanılır. Tüp bebeğe göre daha kolay ve daha az zahmetli bir iştir. Ancak yumurtalık kanalında tıkanıklık veya zarar görme durumu olanlarda uygun bir yöntem değildir. Yumurtlama döneminde, spermler direk olarak kadının rahmine enjekte edilir. Enjekte edilmeden önce ise spermler yıkama işlemine tabii tutulur ve enjeksiyona hazır hale getirilir. Yumurtlama döneminde, yumuşak bir kateter vasıtasıyla rahim ağzından girilerek, rahme enjeksiyon yapılır. Bu arada kadına yumurtlamayı artıracak ilaçlar da verilebilir. Bu işlemlerin başarı oranı pek çok faktöre bağlıdır. Yaş, kısırlığın nedeni ve süresi gibi faktörler bunu etkiler.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Tüp bebek yöntemi (ivf) nedir
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube