Tüp bebek uygulaması!!

Tüp bebek uygulaması!!

Tüp bebek uygulamasında, birden fazla yumurta elde etmek için ilaç tedavisine (ovulasyon indüksiyonuna) başlanır. Bunun için değişik protokoller uygulanabilir. Hastanın yaşı ve yumurtalıklarının durumuna göre bu protokollerden biri tercih edilir,

 Periyodik aralarla ultrason ve hormon tetkikleriyle folikülün gelişimi takip edilir. Verilen ilaçların doz ayarlaması yapılarak yeterli folikül gelişimi sağlanmaya ve olası yan etkilerden kaçınılmaya çalışılır.

Foliküller olgunlaşınca çatlatmak için iğne verilir ve yumurta toplama saati tayin edilir.

Genel veya lokal anestezi altında yumurtalar toplanır.

Yumurtaların toplanması

Her yumurtanın yanına eşinden alınan spermlerden yaklaşık 100 bin adet hareketli spermi bırakılır.  Bir  spermin yumurtanın içine  girerek yumurtanın döllenmesi beklenir.

24 saat sonra döllenen yumurtalar tespit edilir ve bunların gelişmeleri takip edilir.

Yumurta toplama işleminden ortalama üç gün, blastosist aşamasında transferi uygun görülüyorsa beş gün sonra kaliteli embriyolardan biri veya ikisi  rahim içine transfer edilir. Transfer edilecek embriyo sayısına hekimin çok hassas davranması gerekir. Çünkü tüp bebek uygulamasının ciddi komplikasyonlarından birisi çoğul gebeliklerdir. Çoğul gebelikler hem anne adayının hem de yeni doğanın morbidite ve mortalitesini artırmaktadır. Transfer edilecek embriyonun sayısına hastanın yaşı, infertilite süresi, daha önceki başarısız uygulamaların sayısı ve infertilitenin etyolojik nedeni dikkate alınarak karar verilir.

Transferden 11 gün sonra gebelik testi yapılır.

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, Sivas’ta doğmuştur. Tıp tahsilini İstanbu'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığını almış ve Akademik kariyerine aynı anabilim dalında devam etmiştir. 1990 yılında Doçent Doktorluk kadrosuna atanan Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, aynı yıl kurulan Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Yine aynı zaman zarfında Almanya’da Giessen Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne giderek iki ay süreyle Tüp Bebek bölümünde çalışmalar yapmıştır. 1993 yılında Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalına Başkan seçilmiş ve 17 yıl süre ile bu görevini sürdürmüştür.1996 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır.  Aynı yıl İsrail HadassahUniversitesi Tüp beb ...

Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube