Tüp bebek transferi hakkında merak edilen soruların cevapları

Tüp bebek transferi hakkında merak edilen soruların cevapları

Embryo transferi sonrası rahim duvarına tutunma (implantasyon ) ne zaman gerçekleşir?

Embryo transferi sonrası rahim duvarına tutunma özellikle de 5. Gün (blastosist ) transferi ise 1-5 gün içinde gerçekleşecektir. Yumurta toplama günü gözönüne alındında ise sonraki 6-10 gün içinde olacaktır denebilir. Diğer bir deyişle embryo yumurta toplama sonrasında en geç 10. Gün eğer başarılı olunmuşsa tutunmuş olacaktır. Doğal adet dönemlerinde ise (28 günlük ideal bir dönem düşünüldüğünde) bu 20-24. Günler arasına denk düşmektedir.

Tutunma ne kadar zamanda gerçekleşir?

Blastosist safhasındaki embryo dış kabuğundan ayrılmasından sonra (hatching) tutunma ve rahim zarı içine girip yuvalanma yaklaşık 24 saatte gerçekleşecektir.

Tüp bebek tedavilerinde geç tutunma diye bir şey var mıdır?

Bazı durumlarda gebeliğin gerçekleştiğinin işareti olan betaHCG hormonu düzeyleri ve gebeliğin ultrasonda görülme süreleri ufak tefek farklılıklar gösterebilir. Ancak herkes tarafından kabul edilen rahimin tutunma penceresi (implantation window) teorisine göre yumurta çatladıktan sonraki en geç 5-6 gün içinde embryo rahim içine ulaşamazsa rahime tutunma imkanı kalmaz. Doğal gebeliklerde ise bu durum tamamen yumurtlama gününe bağlıdır. Kadında doğal yumurtlama süreci dış etkenlere ,hormonal etkenlere vs bağlı olduğu için yumurtlama-yumurtanın çatlaması bazan beklenenden daha uzun süre alabileceği için gebelik hormonu düzeyleri,gebeliğin ultrasonda görülme süreleri vs beklenenden daha uzun süre alabilir. Ancak bu geç tutunma değil ,geç yumurtlamaya bağlıdır.

Embryo transferi sonrası kanama olabilir mi?

Embryo transferi sonrası başlıca 2 nedenden vaginal kanama olabilir; bunlardan ilki embryo transferi sırasında gerçekleşen travma, yani kateterin (özellikle de zor transferlerde) rahim ağzından geçip ilerlemesi sırasında oluşan tahrişten , ikincisi ise tam embryonun tutunması sırasında oluşan ve tıpta implantasyon kanaması diye adlandırılan durumdur. Ancak bunların her ikisi de kısa süreli ve az miktarda ,sürüntü -lekelenme tarzında olmalıdır.

Aşılama ne kadar başarılı olmaktadır?

Aşılama ya da diğer ismi ile inseminasyon önce ilaçlar(hap ya da iğne) verilerek kadında 1-2 yumurta (folikül) büyümesi sağlanıp, sonrasında da bu yumurtaların çatlamasından hemen önce erkeğin spermlerinin alınıp hazırlanıp, bir kateter ile rahim içine verilmesi esasına dayanır. İnseminasyonun bir hastaya yapılabilmesi için kadının her iki tüpünün de açık olması, rahimin normal olması, ve erkeğin meni örneğinde en az 5 milyon hareketli sperm olması gerekmektedir. Yani çok düşük sperm sayıları ya da tıkalı tüpler ile inseminasyon yapılamaz. İnseminasyonun gebelik şansı cinsel ilişki ile yaklaşık aynı olup %15-20 civarındadır.        

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Enver Kurt

Op.Dr.Ali Enver Kurt lise öğrenimini Galatasaray Lisesinde tamamlamistir.İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Kadın Doğum Uzmanlığı'nın ardından Tüp Bebek, İnfertilite, Üreme Endokrinolojisi, Gebelik Takibi / Doğum alanlarında uzun yıllar çalışmıştır. Eğitim ve Deneyimler New Life IVF Center (Sorumlu doktor) 2015 Haziran-2014 Temmuz Kıbrıs Lefkoşa Gynolife IVF Center (Sorumlu Dr) 2014 Haziran-2013 Aralık Bahçeci Saraybosna Tüp Bebek Merkezi (Sorumlu Dr) 2013 Ağustos-2012 Haziran Bahçeci Fulya IVF Merkezi 2013 Mayıs-2012 Aralık Kadıköy Şifa Ataşehir 2012 Aralık-2011 Kasım Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi ( Sorumlu Dr) 2011 Ekim-2008 Nisan Bahçeci Nişantaşı Kadın Sağlığı Merkezi 2008 Nisan – 2004 Temmuz Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi 2004 Temmuz- 1996 Ağustos Alman Hastanesi Kadın Doğum 1996 Ağustos-1995 Nisan ...

Etiketler
Aşılama tedavisi
Op. Dr. Ali Enver Kurt
Op. Dr. Ali Enver Kurt
Kıbrıs - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube