Tüp bebek tedavisinin normal yoldan farkı nedir?

Tüp bebek tedavisinin normal yoldan farkı nedir?

NORMAL YOLDAN FARKI NEDİR?

Tüp bebek, sperm ve dişi yumurta hücrelerinin laboratuar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların, rahme transferidir. Bu bazen ilk seferde olan bir şey değildir. Birçok kez deneyen çiftler de bulunmaktadır. Öncelikle tüp bebekle doğan bebekler sağlıklı mıdır? Tüp bebek gebeliklerinin düşükle sonuçlanma riski fazla mı? gibi sorular oldukça yaygın bir şekilde merakla sorulmakta. Tüp bebek tedavisiyle doğan bebekler yapısal açıdan doğal yolla oluşan bebeklerden bir farklılık göstermez. Yani elbette sağlıklıdır fakat babada bir sağlık sorunu var ise bunun bebeğe de geçmesi muhtemeldir. Ayrıca doğal yolla oluşan bebekler nasıl düşme riski taşıyorsa tüp bebekler de aynı riski taşır. Bir değişiklik söz konusu değildir. Kısır olan çoğu çift ülkemizde yasak olduğu için yurtdışına gidiyor. Bu işlemen çok Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, ABD ve İngilterede yapılıyor.

TEDAVİ NE KADAR SÜRER?

Tüp bebek tedavisinin süresi de merak edilen sorular arasındadır. Genelde ilk ilaçların kullanılmaya başlanılmasından embriyo transferine kadar geçen süre 4- 5 hafta arasında. Ama değişiklik de gösterebilir. En başta kısırlık problemiyle başvuran hastalara sorunun nedenini bulmaya yönelik tetkitler yapılıyor. Bunların ilki erkekte sperm analizi, bayanlarda da rahim filmi (histerosalpingografi)’dir. Bazı kişilerde ise daha önce 3 veya daha fazla başarısıztüp bebek denemesi olmuş ise önce daha önceki uygulamalara ait tedavi safhaları ve embriyoların laboratuar bulgularını incelemek uygun olur. Gerekirse çift yeniden değerlendirilir, bazen daha başka ilave testler de istenebilir. Eşlerden genetik test istenebilir. Yeni değerlendirme sonucuna göre nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir.

NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Peki tüp bebek tedavisi için ne zaman başvurmalı? Bu önemli bir husustur. Öngörüşme ve muayene yapılıp yönteme karar verildikten sonra adet kanamasının 2. günü başvurulmalıdır. Ayrıca İlk tüp bebek işleminde hamile kalamayan bir çift iki tüp bebek uygulaması arasında en az 3 aylık bir süre geçirmelidir. İnfertilite adını verdiğimiz kısırlık, düzenli cinsel ilişkiye ve herhangi bir korunma yöntemi kullanmamaya rağmen 1 yıl içinde çocuk sahibi olamama durumudur. Dünyadaki çiftlerin yüzde 10u veya yüzde 15i bu sorunla karşılaşmaktadır. Kadında infertiliteye yol açan sebeplerin başında yumurtlar ve tüplerler ilgili problemlerin yanı sıra endometriozis gibi nedenler vardır.

EN SIK GÖRÜLEN NEDENLER?

Erkekte infertiliteye yol açan sebepler ise daha çok sperm bozuklukları ile ilgilidir. Eğer bir çift düzenli cinsel ilişkiye ve bir korunma yöntemi kullanmamasına rağmen 1 yıl içinde çocuk sahibi olamıyorlarsa kısırlık teşhisi için hekimlere başvurabilirler. Bayanın yaşı da oldukça önemlidir tabiki. Diğer bir faktör yumurtalığın yumurta üretebilme kapasitesidir. Yaş ne kadar genç ise ve yumurtalık fonksiyonları ne kadar iyi ise, başarı oranı o kadar yüksektir. Tüp bebek çiftin maliyeti ve maddi gücü yeterli olduğu sürece uygulanabilir. Bunda herhangi konulmuş bir sınır yoktur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi için ne zaman başvurmalı?
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube