Tüp bebek tedavisinde sperm sayısı faktörü

Tüp bebek tedavisinde sperm sayısı faktörü

Tüp bebek işleminde çocuğu olmayan çiftlerin en büyük sorunu yeteri derecede sperm sayısı olmaması ve ya sperm hücresi kalitesinin düşüklüğü, sperm kalitesinin düşüklüğü önemli bir sorun teşkil ediyor çünkü kalite bakımından sorunlu sperm hücreleri üreme verimini düşürüyor ve sağlıklı bir döllenme gerçekleşmiyor.

Yeterli sayıda sperm hücresine sahip olamayan erkeklerde ve ya kaliteli sperm hücresi olamayan erkeklerde kısırlık problemi oluşuyor ve bu nedenle laboratuar ortamında tüp bebek ve mikro enjeksiyon uygulaması ile sperm hücreleri onarılıp, anne adayından alınan yumurta hücresi ile birleştirilip döllenme gerçekleşiyor. Döllenmiş yumurtaya embriyo denir.Embriyo haline gelince embriyoyu 4 ila 5 gün bekletilir ve olgunlaştırılır. Olgunlaşma dönemi tamamlanınca anne adayına transfer edilir.

Tüp bebek sisteminde yapılan yöntemler lokaldir ve erkeğin sperm sayısına veya sperm kalitesine hiç bir faydası olmaz. Erkeğe en fazla nelere dikkat edebileceği söylenebilir. Çünkü çevremizde kısırlık sebebi olabilecek pek çok yanlış yaşam tarzı vardır.

Örneğin;

Sigara ve alkol erkeğin sperm hücresi sayısını azaltır ve kalitesini düşürür.

Düzensiz beslenme, fest food tarzı beslenme gibi kötü alışkanlıkların

Uykusuzluk problemleri düzenli uyuyamama

Stres faktörü, aşırı öfke, sürekli bir kızgınlık hali de cinsel isteği öldürür.

Sürekli kullanmak zorunda olunan kimyevi ilaçların yan etkileri nedeni ile oluşan cinsel güçsüzlük

Erkeğin bu ve bu gibi sorunların üstesinden gelmesi, sakin ve düzenli bir hayata geçmesi, sağlıklı bir yaşam sürmesi, uyku saatlerine dikkat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesine rağmen hala sperm sayısında ve sperm hücresi kalitesinde düzelme olmaz ise o vakit uzman bir hekimden destek almalı ve tüp bebek yöntemi ile mikro enjeksiyon uygulaması yaptırıp çocuk sahibi olmalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube