Tüp bebek tedavisi nasıldır ?

Tüp bebek tedavisi nasıldır ?

Tüp bebek tedavisi, sanılanın aksine, oldukça basit ve kısa süren bir tedavi şeklidir. Son derece küçük iğnelerle, karın cilt altına , kişinin kendi kendine uygulamasıyla gerçekleşir. İğnelerin uygulama biçimi eğitimli hemşirelerce anlatılır. Yaklaşık on gün süren iğne tedavisinin ardından, büyüyen yumurtalar, anestezi verilerek, vaginal yoldan, hiçbir ağrı hissedilmeden toplanır. Aynı gün taburcu edilir. Bu işleme OPU adı verilir. Aynı gün eşten alınan seçilmiş iyi spermler, embriyoloji laboratuarında,  toplanmış ve hazırlanmış yumurtaların içine döllenmek için sokulur.

Laboratuarda, etüv denen , insan vücut ısısındaki, ana rahmini taklit eden fırınlarda döllenen yumurtaların bölünerek büyümesi beklenir. Hangi hızda ve sağlıklı döllenip döllenmediği embriyoskop denen alette adeta 'biri bizi gözetliyor' gibi izlenir. Embriyolar, üç veya beş gün sonra belli bir olgunluğa ulaşır. En kaliteli olan seçilip anne adayına OPU dan 3 -5 gün sonra nakledilir. Geride kalan embriyo var ise dondurularak saklanır. Anne adayına rahim destekleyici progesteron ve östrojen içeren ilaç takviyesi yapılır.

2 hafta sonra kanda bhcg değeri ölçülerek gebelik sonucunun ne olduğu öğrenilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgi Gökcan

Op. Dr. Bilgi GÖKCAN, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlköğrenimini Beşiktaş Turgut Reis İlkokulu’nda, orta öğrenimini ise Nişantaşı Kız Lisesi’nde dereceyle bitirmiştir. 1987 yılında üniversite sınavında ilk tercihi olan İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması ile hayallerini süsleyen doktorluk macerası başladı.  Üniversite yıllarında, derslerinin yanında DETAM adı verilen deneysel araştırma kliniğinde farklı hayvan deneyleri yaparak bilimselliğe de ilk adımı attı ve tıp eğitimini 1993 yılında iyi bir derece tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Mezuniyetini takiben Bartın'ın Kurucaşile isimli kasabasında pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Burada mesleki alandaki ilk deneyimini kazandı ve 7 ay sonra, 1994'de uzmanlık sınavında  ilk tercihi olan İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk hastalıkları Hastanesinde Kadın Hastalıklar ...

Op. Dr. Bilgi Gökcan
Op. Dr. Bilgi Gökcan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube