Tüp bebek tedavisi nasıl yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılmalı?

Büyük bir sansasyon ve beraberinde ateşli tartışmaları getiren tüp bebek tedavisi türkiye de ilk olarak yaklaşık bundan 24 yıl önce yapılmaya başlanılmıştır. Tüp bebek tedavisi tıbbın ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesi olduğu gibi, çocuk özlemi çeken yüz binlerce ailenin de umudu oldu. Bugün yapılan tüp bebek uygulamaları uzun ve gelişmiş bir tedavi yöntemidir. Bu güne kadar Dünyada yaklaşık 4 milyon yapay döllenme hücresi ana rahmine konulmuştur. Bu alanda iyi sonuçlar alındığı gibi bazı yapılan tedaviler basarîsiz olabiliyor. Peki, tüp bebek tedavisinde ki basarî oranları nelerdir?

Tedavinin basarîsi için hastanın hamile kalması yetmiyor başarı oranı hamileliğin iyi geçip geçmemesiyle ve bebeğin ana rahminde tutunabilmesiyle değerlendiriliyor. Türkiye de genellikle başarılı sonuçlar elde edildiği gibi sayısız hasta yurt dışından tedavi için Türkiye ye geliyor.Bunun nedeni Türkiye’de bulunan tüp bebek merkezleri donanım açısından Avrupa’daki  bir çok ülkeden daha iyi durumda.Bu uygulamanın başarısız sonuçlamasında anne adayının yaşı en önemli faktörlerinden birisidir. Anne adayının yaşı ne kadar genç ve yumurtalıkları ne kadar kaliteliyse başarı oranı o kadar artar. Ama ayni zamanda anne adayının yaşı genç olmasına rağmen yumurtalıkları kalitesiz ise bu oran gerilerde seyreder. Yapılan tedavilerin toplamında 35 yas altı kadınlarda tüp bebek başarı oranı 40% olarak görülür.

Kadının yaşı ilerledikçe başarı oranı da o derecede düşmektedir. 35-40 yas arası kadınlarda basarî oranı %21-31 arası değişmektedir. 40-43 yasından sonra başarı oranı %12-6 lara kadar düşmektedir. 43 yasından büyük kadınlarda başarı oranı %1 olduğu gibi uzmanlar tüp bebek tedavisini tavsiye etmemektir. Bunun dışında tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen diğer faktörler şöyledir: kadının yumurta kalitesi, babanın sperm sayısı ve kalitesi, anne adayının daha önce gebe kalıp kalmadığı, anne adayının daha önce düşük yapıp yapmadığı, ciftin evlilik süresi, daha önce geçirilmiş olan hastalıklar ve ameliyatlar ve son olarak hormon ile alakalı sorunlar bunlardan bazılardır.
Tüp bebek tedavisi boyunca ciftin yaşamında yapacağı bazı değişikler de başarı oranını artırır. Mesela sigara kullanılıyorsa eğer, çift ister doğal yollardan, ister tüp bebek tedavisiyle gebe kalmaya çalışsın bu başarı sansını etkileyen çok önemli bir unsurdur. Ciftin sperm kalitesini artırmak için yapabileceği diğer şeylerden bi kaç tanesi de alkolden, hormonlu yiyeceklerden ve aşırı sıcaklardan uzak durmak. Son olarak maddiyat acısından kendini yeterince hazır hissetmeyen çiftlerin tüp bebek tedavisine başlamamaları uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor, çünkü stres tedaviyi olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Bir çok makalemde belirttiğim gibi ,hastanın morali ne kadar iyi olursa o kadar çok başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranı yapılan kliniklere göre de değişir. Bazı klinikler başarı oranını yüksek tutmak için sadece genç hastaları kabul eder ve başarı oranının düşük olabileceği hastaları geri çevirirler. Böylece başarı oranı yüksek izlenimi verir. Bu yüzden uygulamayı yapacak olan klinik büyük bir özenle seçilmelidir.Bir önceki yazımızda klinik seçiminin önemini ve seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde anlatmıştım.Genel olarak yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat edilmesi halinde tüp bebek tedavisinde başarı kaçınılmazdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube