Tüp bebek tedavisi gören çiftler oruç tutabilir mi ?

Tüp bebek tedavisi gören çiftler oruç tutabilir mi ?

Ramazan ayında tüp bebek tedavisi yaptıranların sayısında azalma olur.

Tüp bebek tedavisi yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavidir. Anne adayı reglinin 2. günü ile birlikte tedaviye başlar. Her gün yumurtaları uyaran(büyüten)hormon iğneleri hastaya enjekte edilir. Ayrıca gün aşırı ultrasonda anne adayının yumurtalarının ne kadar büyüdüğü tüp bebek doktoru tarafından kontrol edilir. Hastanın yumurtaları uygun boyutlara geldiğinde doktoru tarafından anestezi eşliğinde toplanır. Yumurta toplama dediğimiz bu işlemden sonra hastanın 2-5 gün arasında embriyo transferi için bekleme süresi başlar.Çünkü bu dönemde anne adayının yumurtalarına embriyolog tarafından baba adayının spermleri mikroenjeksiyon yöntemi ile enjekte edilir. Oluşan embriyo, transfer aşamasına kadar doktor ve embriyoloğu tarafından takip edilir.Bu süreç boyunca hasta, iğne ve ilaç kullandığı, ultrasona girdiği için oruç tutamayacağını düşünür ve Ramazan ayında tüp bebek tedavisini erteler.Bu yüzden de hasta sayısında azalma yaşanır. Ramazanda uzun süren açlık, tedavideki hastayı olumsuz etkileyebilir. Öncelikle hasta; kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, asabiyet, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilir. Hastalar, Ramazan ayı süresince oruç tutmayacaklarsa tüp bebek tedavisi yapılabilir. Bu sürede hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapması önerilir. Hasta, yumurtalarının toplanacağı gün,  anestezi alacağı için oruç tutamayacağı doktoru tarafından kendisine önceden bildirilmelidir.

Oruç tutan çiftlerin yumurta ve sperm kalitesinde bir değişiklik olur mu?

Ramazan ayı bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için bir fırsat olabilir. Ramazanda bir gün içinde en az iki öğün yemek yenildiğinden dengeli beslenilirse vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarı da yeterince karşılanmaktadır. Bundan dolayı erkekte sperm bayanda yumurta kalitesi azalacak diye endişelenmeye gerek yoktur.Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 2002-2004 yılları arasında Polatlı SSK Hastanesi'nde Başhekim olarak, 2004- 2006 yılları arasında SSK Ereğli Hastanesi'nde ve 2007 yılında Maya Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi IVF Merkezi'nde Tüp Bebek sertifika eğitimini tamamlamıştır.  2008-2009 yılları arasında kurucusu olduğu Ankalife Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum Uzmanı olarak, 2009-2013 yılları arasında Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Tıbbi Koordin ...

Etiketler
Yumurta
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube