Tüp bebek

Tüp bebek
Tüp bebek uygulaması yani tıbbi adıyla İnvitro Fertilizasyon yöntemi doğal yollarla gebe kalamayan ve basit tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kısırlık vakalarında uygulanan, yaklaşık son 15 yıl içinde yaygınlaşan bir yöntemdir.
 
Birçok nedenle uygulanabilmekte; ama en çok tüpleri tıkalı olup yumurtalıklarda olgunlaşan yumurtanın rahim içine gelmesinde sorun olan hanımlarda, sperm sayısı düşük ve spermin canlılığı yetersiz olan erkeklerde uygulanmaktadır. Fakat bu yöntem medyada duyurulduğu gibi her defasında başarı ile sonuçlanan bir yöntem değildir. En iyi merkezlerde ve en uygun vakalarda bile başarı oranı yaklaşık %20-30 civarındadır. Oldukça pahalı bir yöntemdir. Onun için her kısırlık vakasında hemen yada ilk önce uygulanması gereken bir yöntem değildir. Bu yöntemden önce; uygun vakalarda klasik ilaç ve hormon tedavilerinin mutlaka denenmesi gerekmektedir.

İşlem 

İlaçlarla bayan hastanın yumurtalıklarında, yumurta oluşturup döllenmeye hazır hale gelince; değişik iğneler yardımıyla, yumurtalar yumurtalıktan aspire edilip, labaratuar koşullarında eşinin spermleri ile döllendirilip mayoz bölünmenin ilk aşaması tamamlandıktan sonra,döllenen yumurtanın özel aletler yardımı ile hastanın rahim içine yerleştirilmesi tekniğine dayanır...

Yöntem

Mikroenjeksiyon da denilen ve buna benzer küçük farklılıklar gösteren kendi içinde farklı uygulamaları da vardır. Tüp bebek yöntemi ülkemizde birçok merkezde yapılmakta, fiyatları uygulamalara göre değişiklikler göstermektedir. İlaç hariç Türkiye de yaklaşık 3000 dolar civarındadır. Dünya da ise yaklaşık 2-3 katı fazladır. Tüp bebek; eşler arasında erkek veya kadına ait, tıbbi eksiklikler olduğu zaman uygulanan bir yöntemdir. Başarı oranı % 8-13 arasındadır. Eşler arasında çocuk sahibi olamamanın erkeğe ait sebepleri başında sperm sayısının az veya hiç olmamasıdır.

 
Erkeğe ait kusurlar tıbbi tedaviyle veya cerrahi müdahaleler ile düzeltilmeye çalışır. Buna karşılık çocuk sahibi olunamıyorsa ve ailede kabul eder ise başkalarının spermi kullanılmaktadır.
 
Kadınlara ait kusurların başında, tüplerin tıkalı olması gelmektedir. Böyle durumlarda yumurtlama zamanında; yumurta ile erkeğin spermi özel şartlarda dışarıda birleştirilmekte ve enjeksiyon ile uterus içerisine yerleştirilmektedir.
 
Bugün Türkiye de Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük ve teşkilatlı hastanelerde ve tüp bebek merkezlerinde bu işlemler yapılmaktadır.
Bu işlerde birinci defa da başarılı olunmazsa, aynı işlemler ikinci bir defa daha denenmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muazzez Öztürk

Op. Dr. Muazzez ÖZTÜRK, lisans eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Toplum Hekimliği Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini almıştır. Daha sonra ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Doğum İhtisasını yapmıştır. Op. Dr. Muazzez ÖZTÜRK, ihtisas eğitimi boyunca ve sonrasında Tüp bebek ve İnfertilite konularında kendini sürekli olarak yetiştirmiş, bu alanlardaki bilgi birikimleriyle sayısız başarılı gebelik gerçekleştirmiştir. 1979 - 1980 yılları arasında Abidinpaşa Sağlık Ocağı'nda Pratisyen Hekim olarak, 1980 - 1982 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Hekimi Araştırma Görevlisi olarak ve 1982 - 1987 yılları arasında Zekai Tahir Burak Kadın Sağ ...

Etiketler
Yumurta
Op. Dr. Muazzez Öztürk
Op. Dr. Muazzez Öztürk
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube