Total kalça protezi

Total kalça protezi

Kalça eklemi leğen ve uyluk kemiklerinden meydana gelir. Uyluk kemiğinin topuz gibi yuvarlak olan üst ucu, leğen kemiğindeki yuvanın içerisinde hareket eder. Bu kemiklerin eklemi oluşturan yüzleri kıkırdak adı verilen düzgün, parlak, hafif mavimsi bir doku ile kaplıdır.TKP çeşitli nedenler sonucu bozulmuş, ilaç, fizik tedavi ve benzeri uygulamalara rağmen ağrısı kontrol edilemeyen kalça eklemi rahatsızlığı olan kişilere yapılan bir tedavi yöntemidir. Kireçlenme, doğuştan kalça çıkığı veya kalça gelişim kusuru, romatoid artrit, avasküler nekroz gibi hastalıklar sonucu bozulmuş olan kalça ekleminin tedavisinde son aşama olarak düşünülmelidir. Çevresel faktörler hastalığın oluşumunda doğrudan rol oynamaz. Normal yaşantımız süresinde olabilecek kalça kırıkları ve çıkıkları bir süre sonra eklemin bozulmasına neden olabilmektedir. TKP ile tedavide hedef, ağrısız ve günlük işlerimizi kolaylıkla yapmamıza olanak sağlıyacak bir kalça eklemi elde etmektir. Kalça kireçlenmesi tedavi edilmediği zaman kalça hareketlerini ileri derecede kısıtlayan, her adımda ağrıya sebep olan ve bacakta kısalık oluşturan bir hastalık olduğu için yaşam konforunu ileri derecede bozar. İleri dönemlerinde uyku esnasında yaşanan ağrılar da uyku düzenini bozduğu gibi, kişinin ruh sağlığı üzerine de olumsuz etki yapar. Hastalık tedavisi olmayan ve ilerleyici karaktere sahip olduğuiçin yapılan tedavi girişimleri sonuçsuz kalmaktadır. Bu sebeple TKP tedavisi kireçlenme problemi yaşayan kişiler için kaçınılması imkansız bir tedavi yöntemi olarak görülür

Total Kalça Protezi uygulanacak hastanın, bu ameliyatta herhangi bir sorun yaşamaması için, öncelikle tüm yaşam fonksiyonlarının muayene edilmesi gerekmektedir. Eğer ameliyatı riske sokacak herhangi bir sorun tesbit edilir ise , önce bu sorunun tedavisi yapılacak sonra ameliyat kararı verilecektir. By Pass ameliyatı geçirmiş olmak, yüksek tansiyon, şeker veya parkinson hastası olmak ameliyat için engel değildir. Ameliyat sonrası süreçte yaşanabilecek çeşitli komplikasyonlara önlem olarak ameliyat öncesinde ve hemen sonrasında bazı ilaçlar kullanılacaktır. Ameliyat sonrası tuvalet ihtiyacını karşılamak ve çıkan idrar miktarını kontrol edebilmek için sonda takılacak ve birkaç gün kullanılacaktır.

Ameliyat spinal veya epidural anestezi şeklinde, bel bölgesinden aşağısının ağrı hissi ortadan kaldırılarak veya genel anestezi şeklinde hasta uyutarak gerçekleştirilir. Hastaya en uygun anestezi şekline anestezi doktoru karar verecektir.

Ameliyat sonrasında kan nakli gerekebilir, bunun için ameliyattan önce hastanın kendi kanı alınarak saklanabileceği gibi, kan bankasından alınan, hastaya uyan kan da kullanılabilir.

Total Kalça Protezi ameliyatı, kalçadaki bozukluğun derecesine göre değişmekle birlikte yaklaşık 45 ile 120 dakika arasında sürer. Her iki kalçada problem var ise, hastanın durumuna göre karar verilerek her iki kalça aynı gün ameliyat edilebilir. Protez adı verilen malzeme, uygun aletler yardımı ile kalça kemiklerinde hazırlanan yerlere, uygun pozisyonlarda, kemik çimentosu adı verilen dolgu malzemesi yardımı ile tesbit edilebildikleri gibi, yüzeyi özel kaplanmış olan yüksek teknoloji ürünü protezler de çimentosuz olarak, tesbit edilir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, kalça ekleminin normal hareketlerini yapabildiği kontrol edilerek, ameliyattan sonra eklem içerisinde toplanacak kanı dışarı almak için diren adı verilen, ince bir boru, hastanın kalçasına yerleştirilir ve yara kapatılarak ameliyata son verilir.

Ameliyat bittikten sonra belirli bir süre ameliyathanede gözetim altında kalan hasta daha sonra odasına alınır ve toplar damarlarda oluşma riski bulunan pıhtıya ve emboliye karşı 30 gün süre ile antiembolik tedavi başlanır. Bu tedavi, verilen ilaçların yanı sıra, antiembolik çorap giydirilmesi, erken harekete başlanması şeklinde devam eder. Enfeksiyon riskine karşı 48 saat süre ile de antibiotik uygulaması yapılır.

Ameliyatın ertesi günü hasta fizyoterapistin yardımı ile kaldırılarak yürütülmeye başlanır. İlk gün bazı hastalar yalnız ayakta durabilirler. Bu süreçte tansiyon düşmesine bağlı fenalık hissi olabilir. Bu durumda hasta sadece yatak kenarında oturtulur ve tansiyonun normale gelmesi beklenir. Daha sonraki günlerde yürüme egzersizleri ile birlikte kalça eklemi çevresindeki kaslarda güçlendirci egzersizler, eklem hareketini arttırıcı çalışmalar yapılacaktır.

Ameliyattan sonra iyileşme belirli bir noktaya geldiğinde hasta evine çıkartılır. Bu süre ortalama 3 veya 4 gündür. Bundan sonraki çalışmalar evde ve fizyoterapistlerin eşliğinde devam eder. İlk 2 veya 3 hafta kadar yürüyüşlerde koltuk değneği veya yürüteç adı verilen cihazlar kullanılır. Ameliyattan 1 ay sonra, ilk kontrol için hasta herhangi bir destek kullanmadan evinden çıkarak, doktorunu ziyaret edebilecek duruma gelir.


 


 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nejat Güney

Prof. Dr. Nejat Güney, 1948 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Galatasaray ve Pertevniyal Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise mezuniyetinin ardından tıp öğrenimini İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde almış ve 1973 yılında mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1975–1980 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD gerçekleştirmiş ve sonrasında da aynı fakültede çalışmalarına devam etmiştir. 1986 yılında doçentlik, 1994 yılında ise profesörlük unvanını almıştır. Özellikle 1980 yılından sonra çocuklarda kalça çıkığı, çarpık ayak ve kırıklı hastaların tedavileri ile ilgilenmiş ve bunun yanında da  eklem hastalıklarının tedavileri üzerine yoğunlaşmış, kalça ekleminin kireçlenmeleri ile romatizmal hastalıklar üstüne çalışmalar yapmıştır. Prof. Dr. Güney, 1987 yılında 3 ay Londra’da Royal Nat ...

Etiketler
Total kalça protezi
Prof. Dr. Nejat Güney
Prof. Dr. Nejat Güney
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube