Topuğunuzu ayağınıza göre ayarlayın. yüksek topuklu ayakkabı zararı var mı? babet düz taban ayakkabı ayağınızı neden ağrıtır?

Topuğunuzu ayağınıza göre ayarlayın. yüksek topuklu ayakkabı zararı var mı? babet düz taban ayakkabı ayağınızı neden ağrıtır?

Ayak ağrısının sebebi topuk yüksekliği ile ilgili olabilir.

            Yazın gelmesiyle birlikte çok farklı ayakkabı seçenekleri olmaktadır. Düz babetlerden yüksek topuklu ayakkabılara kadar geniş bir seçenek vardır. Babet seçimiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi arkaya kaymakta ve yük dengesiz olarak aktarılacağı için ayak, ayak bileği, baldır ve bel ağrılarına yol açabilmektedir. Hatta uzun süre giyildiğinde kalıcı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Ayağımızda denge; saç ayağı şeklindedir. Birinci parmak,  beşinci parmak, topuk bölgelerine esas temel ağırlıkla bu bölgelere dağılır.  Bu bölgelerdeki yük dağılımı dengesiz olursa ayak ağrıları ve beraberindeki rahatsızlıklara davetiye çıkartır. Örneğin yükün öne doğru dağılımı ile birlikte öne  veya düz babet olmasıyla birlikte arkaya doğru kayar.Kadınların genelde  tercihi olarak kullanılan yüksek topuklu ayakkabılar ağrılı ayak durumlarına yol açabilmektedir. Bununla beraber ağırlık merkezi öne doğru olduğu için diz, bacak ve bel ağrılarına yol açabilir. Yürüyüş şeklini ve mekaniğini bozacağı için kas iskelet sorunlarına yol açabilir. Örneğin Yüksek topuk nedeni ile aşil tendonu kısalır. Bacak ve topuk ağrısı oluşur.

            Topuk kısmının aşınacağı ve ayakkabının sert kısmı topuğa değeceği için zamanla topukta kemik  büyümesine ve nasırlara  yol açar. Ayakta ki yük dağılımı dengesiz olacağı için parmaklarda ve ayak önünde ağrılar oluşacaktır. Hatta bazen bu dengesizlikler ayak bileği burkulma, bağ yaralanmaları ve kırıklara yol açabilmektedir. Ayakkabı seçeceklere önerimiz ince tabanlı olmayan yer ile ayak arasında yükü dengeli dağıtan ayakkabılar tercih edilmelidir.

            Doğal malzemeden yapılmış, hava alımına izin veren terletmeyen ayakkabılar tercih edilmelidir. Bütün gün ayakta çalışanlar için zeminin darbe etkisini en aza indiren tabanlı, bağcıklı ve taban yüksekliği olan ayakkabılar tercihinde bulunmaları sağlığı için önemlidir. Uzun yolculuklar, yürüyüşte, veya zemini bozuk engebeli yerlerde giyilmemesi gerekir. Araç kullanırken topuklu ayakkabı giyilmesi son derce sakıncalıdır.

Sonuçta kesinlikle karşıyız diyemiyoruz. Ancak belli günlerde kısa mesafelerde bu ayakkabı türevlerini tercih edebilirler.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Ayak ağrısı
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube