Tms (transkraniyal manyetik stimulation/ manyetik uyarım tedavisi (tmu)

Tms (transkraniyal manyetik stimulation/ manyetik uyarım tedavisi (tmu)

TMS tedavisi beyne doğrudan elektrik vermeden, manyetik alan oluşturup beynin doğal elektriğini aktive eden bir sistemdir.

Son 15 yılda kaydedilen teknolojik ilerlemeler beyinde hücresel elektrik akımını ölçmek ve değiştirmek konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Bu cihazlardan biri TRANSKRANİYAL MANYETİK UYARIM ( TMU ) sistemidir.

Manyetik Uyarım Tedavisi TMS nedir?

TMU uygulanmasında, dışarıdan güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturularak beyin aktivitesi değiştirilmekte ve tedavi etkisi oluşmaktadır. Transkraniyal manyetik uyarım (TMU) beyindeki nöronları uyaran noninvazif bir yöntemdir. Hızla değişen manyetik alanlar yoluyla (elektromanyetik indüksiyon), dokularda indüklenen zayıf elektrik akımları uyarıma yol açar. Bu şekilde, ameliyata veya dıştan elektrotlara ihtiyaç olmaksızın, beyin aktivitesi tetiklenir veya modüle edilebilir. Beynin işleyiş tarzını haritalayan TMU yöntemi örolojide tanı ve araştırma açısından güçlü bir araçtır.

Tekrarlanan, transkraniyal manyetik uyarım (tTMU) depresyon, kaygı bozukluğu gibi bir dizi bozukluğun tedavisinde umut vaat etmektedir. Sonuç olarak mevcut durumu ile EKT’ye alternatif, iyi bir seçenektir.

TMS (TMU) hangi hastalıklarda etkilidir?

FDA’in 2008’de onayladığı ve APA’nın yayınladığı 2010 tarihli ‘guideline’ da bir

Tedaviye dirençli depresyon tedavisinde Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) uygulanması seçenek olarak önerilmektedir. Tipik olarak sadece standart tedavilerle düzelme kaydedilememiş depresyon hastalarında veya elektrokonvülsif tedaviyi düşünebilen fakat bir başka alternatif denemek istenilen hastalarda kullanılır. Depresyonu uzun süren veya standart tedavilerle düzelmemiş olan hastalar bu prosedüre aday olabilirler.

Tedaviye dirençli psikiyatrik vakalarda TMU önemli bir seçenektir. Standart tedavilerle yeterli düzelme kaydetmeyen hastalara; negatif belirtili şizofreni, hallüsünatuar durumlar, bağımlılık, OKB ve dirençli diğer psikiyatrik bozukluklar için ümit vaat eden bir tedavi olarak ilgiyi hak etmektedir. Önemli olan hekimin içindeki klinisyenin sesini dinleyerek hastanın remisyon yolunda bir basamak daha ilerlemesi için karar verebilmesidir.

İlaca dirençli migren hastalarında etkili sonuçlar alınmaktadır.

Tinnitus (kulak çınlaması) hastalığnda kullanılmaktadır.

SVO (inme) ve felç hastalarında başarılı sonuçlar alınmaktadır

TMU ayrıca ilaç kullanımının kısıtlandığı durumlarda  örneğin; gebelikte, emziren annelerde ve kalp hastalarında rahatlıkla kullanılabilir ve bu yönüyle hasta ve hekime büyük kolaylık sağlamaktadır.

     

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR

Prof. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, 1970 yılında Antalya / Gazipaşa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi'nde (ingilizce) başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi'nde yaparak 2002 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2017 yılları arasında Başkent Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde görev almıştır. 2008 yılında Türk Nöroşirürji Derneği board sınavını 1.likle, alıp yeterlik sertifikası aldı ve 2012 yılında ''Doçent Doktor'' olmuştur. İyi derecede ingilizce bilmekte olan Prof.. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, evli ve bir kız çocuğu babası olup, 2012 yılında ''Doçent Doktor'' unvanından sonra 2019 yılı İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalında Profe ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Antalya - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube