Tiroid kanseri ve tedavisi

Tiroid kanseri ve tedavisi

Görülme sıklığı

Türkiye endemik guatr hastalığının olduğu bir ülke olup özellikle kadınlarda tiroid kanser sıklığı Avrupa ve Amerika ülkelerine oranla daha yüksektir. Türk sağlık bakanlığı verilerine göre tiroid kanser sıklığı kadınlarda meme kanserinden sonra 2. sıklıkta olup yüz bin kadında 18,1 olarak bildirilmiştir. Diferasnsiye tiroid kanser olarak tanımlanan papiller ve foliküler kanser tipleri başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve çoğunluklada kür (tam iyileşme) olurlar. Kötü diferansiye olarak bilinen medüller ve anaplastik tiroid kanser tipleri az sıklıkla görülür ve vucuda yayılma eğilimi gösteren kötü seyirli kanserlerdir.

Tiroid kanseri kadınları erkeklerden daha çok tutar ve 25 ile 65 yaşalrında görülür. Tiroid kanseri sıklıkla sintigrafide soğuk olarak tanımlanan nodüllerden gelişir ve bu nodüllerin %12-15’i kanser olabilir. Ultrasonda nodül ve bu nodülde kalsifikasyonları olan 40 yaşından genç insanlarda kanser diğer yaş guruplarına göre daha sık görülür.

Risk Faktörleri

Tiroid kanserinin gelişiminde rol oynayan risk faktörleri şunlardır,

Çocukluk çağında boyun bölgesine rayoterapi almış olmak

Guatr şikayeti olanlarda

Ailede tiroid hastağı öyküsü olmak

Kadın cinsiyet

Asyalı olmak

Prognostik Faktörler (Kanserin gidişatını belirleyen faktörler)

En önemli prognostik faktör hastanın yaşıdır.

Diferansiye kanserlerde (papiller ve foliküler) 40 yaşından gençlerde eğer tiroid dışı yayıl olmamış ve damar tutulumu olmamışsa daha iyi seyirli olmakta.

Kötü prognostik faktörler;

45 yaş üstü hastalar

Tiroid bezi içinde birden fazla yerde kanser olması

Lenf nodu tutulumu

Foliküler histoloji

Tümör çapı 4cm büyük olması

Uzak metaztaz.

Tiroid Kanseri Tipleri:

Tiroid kanserinin hücresel tipi kanserin tedavisi ve seyri açısından önem arz etmektedir. Hücresel olarak dört ana tipi olsa da iyi diferansiye ve kötü diferansiye olarak ikiye de ayrıla bilir.

Papillary carcinoma.

Papillary/follicular carcinoma.

Follicular carcinoma.

Hürthle cell carcinoma, a variant of follicular carcinoma with a poorer prognosis.

Medullary carcinoma.

Small cell carcinoma.

Giant cell carcinoma.

Lymphoma.

Sarcoma.

Carcinosarcoma.

Anaplastic carcinoma.

Others.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bahadır Ege

Prof. Dr. Bahadır EGE, 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2001-2007 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007-200 yılları arasında Batman Devlet Hastanesi'nde ve 2008-2009 yılları Yalova Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Bahadır EGE, 2011 yılında Ankara'ya dönerek Koru Hastanesi'nde Genel Cerrahi uzmanı ve Başhekim olarak 2014 yılına kadar görev yapmıştır. Yine aynı üniversitede 2014 yılında Genel Cerrahi Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 

Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tiroid kanseri tipleri
Prof. Dr. Bahadır Ege
Prof. Dr. Bahadır Ege
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube