Tiroid ameliyatlarının olası riskleri ve sonrasında iyileşme dönemi

Tiroid ameliyatlarının olası riskleri ve sonrasında iyileşme dönemi

Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında tiroid ameliyatları aslında oldukça güvenli ameliyatlardır. Bu tip ameliyatlarda komplikasyonlar nadir görülmektedir.

Tiroid ameliyatlarının olası en bilinen risklerinden biri, ameliyatın hemen sonrasındaki saatlerde oluşan ve akut solunum sıkıntısına da yol açan kanamadır. Dar bir bölgede çalışma gerektiren bu ameliyatlarda özel yöntemler kullanılarak bu risk en aza indirilebilmektedir.

Diğer bir risk ise tiroid bezinin yakınında bulunan ses tellerini hereket ettiren sinirin, dokularda gelişen şişlik nedeniyle zarar görmesinden dolayı geçici ya da kalıcı ses kısıklığıdır. Deneyimli ellerde yapılan ameliyatlarda bu risk %1'in de altındadır. Ancak tiroid kanseri, dev guatr gibi ameliyatlarda bu risk biraz daha artmaktadır.

Ayrıca ameliyat sonrasında, paratiroid bezlerinin beslenmesindeki bozukluğa bağlı kalsiyum düşüklüğü de denen hipocalsymi gelişmesi de olası bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle durumlarda ise kandaki kalsiyumun düşmesi ile hastanın el ve ayak parmak uçlarında, dudak kenarlarında uyuşma, karıncalanma ya da kasılma görülebilmektedir. Genellikle geçici olan bu durum da kalsiyum tedavisi ile 1-2 hafta içerisinde geçmektedir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Tiroid
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube