Tırnak yeme alışkanlığı

Tırnak yeme alışkanlığı

0-6 yaş çocuklarının hemen hemen yarısında bir dönem muhakkak görülen tırnak yeme davranışı, bazen sadece yetişkinlerin model alınmasından kaynaklanabileceği gibi, temelde yatan kaygı ve gerginlikten de kaynaklanabilir. Stresli anlarla başa çıkmakta güçlük çeken çocuklar, yaradılışsal olarak kaygı geliştirmeye daha yatkın olan çocuklar, psikiyatrik kökenli bir özel durumu olan çocuklar ve erkek çocuklar çoğunlukla tırnak yiyen çocuklardır. Bu yaşlarda tırnak yiyen çocukların yaklaşık yüzde otuzu, bu davranış bozukluğunu ergenlik ve hatta yetişkinlik dönemine aktarabilmektedir.

Tırnak yemenin bir kısmı kendi kendine geçebileceği gibi, bir kısmı yetişkinliğe dahi aktarılabildiğinden, temeldeki sorunun ne olduğu iyi araştırılmalıdır. Model alınarak öğrenilen tırnak yeme davranışı alınabilecek br kaç önlem ile kendiliğinden yok olacaktır. Çocuğun el meşguliyetini arttırma, acı oje kullanma, görmezden gelme iyi yöntemlerden, ikaz etme, eline vurma, tehdit etme ise kötü yöntemlerdendir. Eğer yaşanılan olaylardan, stresten, ailesel faktörlerden kolay etkilenen bir çocuk tırnaklarını yiyorsa, en doğru tedavi şekli psikolojik destek vermek, temeldeki kaygı ve güven meselesini çözüme kavuşturmaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Selin Karabulut

Uzm. Psk. Selin Karabulut İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünde (2004) eğitimini tamamlayan Selin Karabulut, yüksek lisansını 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesinde tamamlamıştır. Bitirme tezini “Çift terapisine başvuran evli çiftlerin anne – baba tutumlarının, evlilik doyumu üzerine etkisi” üzerine yapan Karabulut, “Aile ve Çift Terapisi” alanında 7 yıllık, uluslararası sertifikalı  700 saatlik eğitimini almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Klinik çalışmalarına 2004 yılında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başlayan Selin Karabulut 2009 yılına dek burada bireysel psikoterapi hizmetini sürdürmüş bu süreçte psikiyatrik ölçme değerlendirme ve nörokognitif değerlendirme eğitimlerini tamamlamıştır. 2014-2017 yılları arasında psikoonkoloji eğitimlerini tamamlayan ve 2014 yılından ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Anksiyete
Uzm. Psk. Selin Karabulut
Uzm. Psk. Selin Karabulut
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube