Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları: rahim içi ve tüplerin değerlendirilmesi

Tekrarlayan tedavi ihtiyacı olan pek çok çiftin tetkiklerinin incelenmesinde maalesef en önemli ve birinci sırada yapılması gereken histerosalpingografik (HSG) incelemesinin yapılmadığını izlemekteyiz

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları: rahim içi ve tüplerin değerlendirilmesi

Tekrarlayan tedavi ihtiyacı olan pek çok çiftin tetkiklerinin incelenmesinde maalesef en önemli ve birinci sırada yapılması gereken histerosalpingografik (HSG) incelemesinin yapılmadığını izlemekteyiz. Bu radyolojik inceleme hem rahim şeklinin ortaya konması, olabilecek rahim içi yer tutan polip, myom ya da yapışıklıkların izlenmesi açısından önemlidir hem de tüplerin durumu hakkında bilgi vermektedir. Kendiliğinden gebelik gelişmeyen çiftlerde tubal açıklığın ve kısmen de olsa fonksiyonunun değerlendirilmesi yapılmadan ileri takip ve tedavilere geçmek tıbbi bir yanlıştır. Tüpler karın içi organlar olmaları ve ayrıca kadın genital sistem enfeksiyonlarından en fazla etkilenen organlar olmaları nedeni ile tüp bebek tedavisi üzerine de olumsuz etki edebilmektedirler. Çeşitli nedenlerle normalden fazla genişleyen ve normalden fazla sıvı içeren tüpler, endometriumu implantasyon için uygun bir ortam olmaktan çıkarmaktadır. Tüplerin kalibrasyonlarının en iyi değerlendirildiği test de HSG uygulamalarıdır. Tüm bu nedenlerle tekrarlayan başarısızlığa rağmen halen HSG incelemesi yapılmamışsa, başa dönüp bu inceleyi yapmak uygun olur.

Tekrarlayan başarısızlık olgularında yapılması uygun olan incelemelerden bir diğeri de histeroskopik incelemedir. Bu yöntem ile HSG ya da ultrasonografide izlenmeyen ancak gözle görülebilecek ve aynı anda tedavisi yapılabilecek pek çok patoloji izlenebilir. Bu nedenle her ne kadar rutin olarak önerilmese de tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarından sonra yapılacak tanısal histeroskopi nedenleri ortaya koyabilir.

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Batu Aydınuraz

Op. Dr. Batu AYDINURAZ, 6 Haziran 1973 tarihinde  Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini T.E.D. Ankara Koleji’nde bitirdikten sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003-2010 yılları arasında Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu’nun ekibinde görev almış olan Op. Dr. Batu AYDINURAZ,  2010- 2015 yılları arasında Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörlüğü'nü yapmıştır.

2016 yılından bu yana Özel  Antalya Gelecek Tüp Bebek Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

 

Etiketler
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube