Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedir ?

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı nedir ?

 Bir hastaya üç tüp bebek denemesi yapılmış ve rahim içine iyi kalitede embriyo konulmuş olmasına rağmen gebelik elde edilememesi durumudur. Çok çeşitli nedenleri olmakla birlikte, bazen nedeni bütün araştırmalara rağmen bulunamayabilir. En sık görülen tüp bebek başarısızlığı nedenleri şunlardır:

Rahim içi nedenler : Rahim içinde polip adı verilen kitleler , myom ve yapışıklıklar olabilir. Bu durumlar embriyonun rahim duvarına tutunmasını engeller. Bunları teşhis ve tedavi edebilmek için histeroskopi işlemi uygulanır. Histeroskopi hafif bir anestezi altında ışıklı bir kamera yardımı ile rahim içinin görüntülenmesidir. Aynı seansta polipler kolaylıkla alınabilir ve yapışıklıklar açılabilir. Sık uygulanan bir yöntemdir. Daha önce geçirilmiş kürtajlar da rahim içinde yapışıklıklar meydana getirebilmektedir.

Rahim içi (Rahim Duvarı) Kalınlığı : Rahim duvarının ince kalması ve kalınlaşmaması da tüp bebek tedavisinin başarı şansını düşürür. Bu durumda rahim içi ilaçlarla kalınlaştırılmaya çalışılır. Eğer kalınlaşma sağlanamaz ise nedenini araştırmak için histeroskopi uygulanmalıdır.

İmmünolojik (Bağışıklık Sistemi ile İlgili) Nedenler: Otoantikor adı verilen antikor seviyesinin yükselmesi embriyonun rahim duvarına tutunmasını engelleyebilir. Antifosfolipid Antikor varlığında bir kan sulandırıcı olan heparin hastaya verilebilir.

Bu durum tekrarlayan düşüklere de sebep olmaktadır. Üst üste düşük yapan hastalarda immünolojik ve genetik nedenler araştırılmalıdır.

Hidrosalpenks (Tüplerin şiş ve sıvı dolu olması ): Tüplerin içerisinde biriken sıvı zaman zaman rahim içerisine dökülerek rahim içerisine tutunmak üzere olan embriyonun akıntıya yakalanan bir tekne gibi sürüklenmesine ve rahime tutunamamasına neden olabilir. Bu da gebelik şansını düşürür.

Embriyo kalitesi: Rahim içerisine yerleştirilen embriyo kalitesi düşükse bu da başarısızlığı beraberinde getirir. Embriyo kalitesi düşüklüğü iyi kalite yumurta ve sperm bulunamamasından, laboratuar şartlarının iyi olmamasından veya hastanın tedaviye iyi yanıt vermemesinden de kaynaklanabilir. İlerleyen yaş da şansı azaltan bir faktördür. Hem yumurta sayısı azalmakta hem de kalitesi düşmektedir. 40 yaş üstünde gebelik oranları %20 lere kadar düşmektedir.

Embriyodaki genetik bozukluklar: Anne babadaki genetik problemler de embriyonun genetik hastalıklı olmasına yol açabilir. Genetik problemi olan embriyonun rahim içine tutunma şansı düşüktür. Embriyoda genetik problem olması için anne veya babada sorun olması şart değildir. Çiftler normal olsa bile embriyo genetik sorunlu olabilir. Bu durum Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) ile araştırılabilir.Tekrarlayan başarısızlıklarda embriyolarda genetik bir problem olup olmadığını rahim içerisine koymadan önce tespit etmek ve sağlıklı olanları rahim içine koyma şansı tanır.

Yumurta zarı kalınlığı : Yumurta zarı kalın olduğunda gelişen embriyo zarı yırtamaz ve embriyo rahim içine tutunamaz. Bu nedenle gebelik şansısını artırmak için yumurta zarı inceltme işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem mikroskop altında lazer kullanılarak yapılır. Bu işleme Assisted Hatching denmektedir.

Tedavi şeklide başarıyı azaltabilir; Çok yüksek dozda ilaç kullanmak ve çok sayıda yumurta geliştirilen tedavilerde başarı şansı düşmektedir. Tedavi ne kadar doğala yakınsa başarı şansı artmaktadır.

Embriyo yerleştirme işleminin kolay veya zor olması durumları da başarıyı etkilemektedir. Çok zor geçen bir embriyo transfer işlemi rahimi uyararak embriyonun tutunmasını güçleştirebilir.

Blastokist Transferi (5. Günde embriyo transferi): Tekrarlayan başarısızlıklarda embriyo beş günlük olana dek bekleyip sonrasında rahim içine verilebilir. Bu yöntem başarı şansını artırmaktadır.

Doğal Tüp Bebek: Herhangi bir ilaç kullanmadan hastanın kendi hormonlarının etkisiyle geliştirdiği yumurta alınarak yapılan tüp bebek tedavisidir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında herhangi bir neden bulunamazsa uygulanabilecek alternatif bir tedavi yöntemidir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Erdemir

Op. Dr. Murat ERDEMİR, lise öğrenimini 1990 yılında Bursa Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2001 yılları arasında İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini 2003-2004 yılları arasında Sinop'ta Başhekim olarak yerine getirmiş olan Op. Dr. Murat ERDEMİR, 2004 yılından beri Jinemed ekibinde çalışan görev yapmakla beraber 2006 yılından beri Bursa Jinemed Tüp Bebek Merkezi'nde Medical Direktör olarak hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Op. Dr. Murat Erdemir
Op. Dr. Murat Erdemir
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube