Tekrarlayan düşükler ve nedenleri

Tekrarlayan düşükler  ve nedenleri

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI

Klinik olarak tanısı konan gebeliklerin % 15’i düşükle sonuçlanır. %1 ‘ den fazla hastada düşük sayısı 3 ve üçten fazladır. Gebelik kaybı yaşayan bir hastada, aileden sevilen birinin kaybı gibi bir duygu- durum oluşur. Hasta kendini suçlayabilir. Ancak bu düşük nedenlerinin hiçbiri, kadının kendi başına aşabileceği ve dikkatiyle çözümlenebilecek nedenler değildir.

Tekrarlayan düşüklerde 2  veya 3 kez düşük yapmış olmak araştırma nedeni oluşturur.Bu gebelik kayıplarının ardarda olması zorunluluğu yoktur. Doğurganlık hayatındaki toplam düşük sayısı önemsenmelidir. Tekrarlayan düşük öyküsü olan çiftler birlikte ve yeterli zaman ayırarak sorgulanmalıdır.

Çiftlerin  gebelik kayıpları konusunda eğitilmesi önemlidir. Bu eğitimde genetik anomaliler, hormonal eksiklikler, enfeksiyona bağlı nedenler, savunma sistemiyle ilgili nedenler, rahim anomalileri , genetik pıhtılaşma hastalıkları ve potansiyel toksinlerden bahsedilmelidir. İlk üç ay düşüklerde ana neden,  genetik ve  bebeğe ait anomaliler olabilir. Ölü doğum ve anomalili bebek öyküsü olan hastalarda,  düşük sayısına bakılmaksızın genetik inceleme gerekliliği doğar. Ama  rahim ağzı yetmezliği ve rahim anomalilerinde  genetik testler çok gerekmeyebilir. Myomlar tekrarlayan düşük nedeni olabilir.Yine rahim içi yapışıklıklar düşük yaptırabilir. Savunma sistemiyle ilgili hastalıkların çoğu tedavi edilebilen düşük nedenlerindendir.

Son yıllarda daha çok ilgilendiğimiz konulardan biri kalıtsal pıhtılaşma hastalıklarıdır.Özellikle birden fazla bölgede pıhtılaşma problemi olan hastaların bebek kayıpları daha çok olur. Ayrıca bu pıhtılaşma problemlerinin gebelik takiplerinde de sıkıntı yaratabileceğini biliyoruz.Bu pıhtılaşma problemini keşfedebilmek için genetik testler yapıyoruz.

Bahsedilen bu nedenlerin çeşitliliğinin farkındasınızdır. Dolayısıyla bu tür hastalarda nedene özgü yaklaşım önem arzetmekte. Yaşanan kayıplarda ailenin çok travmatize olmadan yola devam edebilmesi  için aileye destek çok önemli. Çünkü; annenin,  bebeği taşımak ve bu konuda tek konak olmak gibi bir sorumluluğu var. Yaşananların nedenini anlayarak ve ısrarlı bir şekilde araştırarak yola devam etmek  gerekiyor.

Sağlıkla ailenize kattığınız,  gönlünüzce çok bebeğe kavuşmanız dileklerimle…

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güray Ünlü

Op. Dr. Güray ÜNLÜ, 1972 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2005 yılına kadar kamu hastanelerinde görev yapmış olan Op. Dr. Güray ÜNLÜ, 2005 yılında istifa ederek özel sektörde çalışmalarına başlamıştır. Bulunduğu tüm hastanelerde riskli gebelikler ve jinekoloji alanında başarılı hizmetler vermiş olan Dr.ÜNLÜ, mesleki çalışmalarına Antalya  - Muratpaşa'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Düşük tehdidi
Op. Dr. Güray Ünlü
Op. Dr. Güray Ünlü
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube