Tekrarlayan düşük ayrıntılı ultrason

Tekrarlayan düşük ayrıntılı ultrason

3 YADA DAHA FAZLA SAYIDA  GEBELİĞİN ARDIŞIK OLARAK ERKEN DÖNEMDE(20 GH ‘dan önce ) KAYBEDİLMESİ

Tekrarlayan gebelik kayıpları bir çok disiplinin birlikte çalışmasını gerektiren kompleks bir sorundur.

PGT:  Preimplantasyon genetik tanı Protein C \S   ,FAKTÖR V LEIDEN,  ANTI-TROMBİN 3 , FAKTÖR 2 GEN MUTSYONU  \AÇLIK PLAZMA HOMOSİSTEİN ,MTHFR  :C677 T

Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri nelerdir?

1-GENETİK:

Tüm nedenlerin %5 i genetiktir. İnsanlarda bulunan 46 kromozomdan birinde problem olması nedeniyle oluşan istenmeyen bir durumdur. Problem anne adayı ve baba adayının kromozom analizi yapılarak değerlendirilmeli ,genetik bir sorun varlığında TÜP BEBEK yöntemi uygulanmalıdır. Bu yöntemle  sadece normal embriyolar seçilerek ana rahmine yerleştirilir.
Ayrıca bazı tekrarlayan düşük olgularında anne ve baba genetik analizi normal olmasına rağmen oluşan embriyoda problem oluşabilmekte ve düşük ile sonuçlanabilmektedir.

2-RAHİME YÖNELİK ANATOMİK NEDENLER:

Rahim içini daraltan tüm durumlar da gebelik, bebeğin büyümesine yeterli ortam sağlayamadığından düşükler ile sonuçlanır.
Bu nedenlerin başında MYOM (UR) Kürtaj sonrası gelişebilecek yapışıklıklar. Tespitinde HSG denilen rahim filimi yer alır.

3-HORMONAL NEDENLER:

Troid hastalıkları  ,iyi tedavi edilmemiş şeker hastalığı, Prolaktin hormon yüksekliği gibi durumlarda laboratuvar analizi ile teşhis konulup tedavi edilmelidir. Belki de en güncel konu olan Polikistik Over Sendromlu hastalarda,  tekrarlayan düşüklerin tedavisinde yeni yaklaşımlarla çok daha sevindirici sonuçların alınabileceğini burada ifade etmek lazım.

4-PIHTILAŞMA İLE İLGİLİ SORUNLAR:

Bizim   ‘ANTİFOSFOLİPİD SENDROMU’  olarak adlandırdığımız (YANİ  :kadının kendi hücrelerine bazı hücrelerine karşı antikor üreterek ,bebeğin beslenmesine oluşturması ve gebeliğin sonlanması ) durumda Tekrarlayan düşükler olur. Pıhtılaşma problemleri saptanan hastalarda Aspirin ve Heparin gibi kanı sulandıran ilaçlar Doktorunuz tarafından en uygun yaklaşım bulunur ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanır.
MTHFR  Defekti:  Tekrarlayan düşüklerin nadir sebeplerinden olup tespit edildiği zaman uygun tedavi ile gebeliğin devamı sağlanabilmekte ve anne adayının özlemi mutlulukla sonuçlanmaktadır.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1997 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aanabilim Dalı'nda 2,5 yıl eğitim altıktan sonra, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ise Dr. Sadikonuk Egitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2007-2012 yılları arasında İstanbul Bahçelievler Özel Yaşam Hastanesi'nde 5 yıl boyunca çalışmış olan Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 2013 yılında ise 8 ay süreyle Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2013 yılı Aralık ayı itibariyle Haznedar Medicana'da göreve başlamıştır. Mesl ...

Op. Dr. Mehtap Çiçek
Op. Dr. Mehtap Çiçek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube