Tavuk karası (retinis pigmentosa)

Tavuk karası (retinis pigmentosa)

Tavuk karası ya da tıptaki adıyla Retinitis Pigmentosa, bir göz kusurudur. Beyine giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden dolayı oluşur. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlar. Zamanla tamamen körlüğe kadar gitme riski vardır. Hücre ölümü durana kadar devam eder.
Genetik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Retinitis Pigmentosa (RP) gözün retinasını etkileyen bir grup kalıtsal göz hastalığına verilen isimdir. Retina gözün arkasında ışığı algılayarak görüntüyü beyne ileten sinir tabakasıdır. Gözü aynen bir kamera gibi hayal ederseniz retinayı kameranın arkasındaki film gibi düşünebilirsiniz. Gözün önündeki lens ışığı retina üzerine odaklayarak görmemizi sağlar. Retinitis pigmentosa (RP) retinada görmeyi sağlayan fotoreseptör (koni ve çubuk şeklindeki) hücrelerinin bozulmasına neden olur. Hastalığın en belirgin semptomu fotoreseptör hücrelerin bozulup ölmesiyle ilerleyen görme kaybıdır. Çubuk şeklindeki hücreler retinanın dış perimeterinde yoğunlaşmış olup yan görüş açımızı algılamamızı sağlar. Bu hücreler aynı zamanda karanlık ya da az ışıklı ortamlarda görebilmemiz için de çok önemlidirler. Koni hücreler ise retinanın ortasında (macula) olup merkezi görüşü ve görüntümüzdeki değişik renkleri algılamamızı sağlar. Birlikte çubuk ve koni (fotoreseptör) hücreler ışığı beynimizin anlayabileceği 'sinyaller' e çevirirler.
Çoğu retinitis pigmentosa vakası önce çubuk şeklindeki hücrelerin bozulmasıyla başlar. Bu hücreler karanlıkta veya az ışıklı ortamlarda görmemizi sağladığı için ilk önce onların bozulması hastalığın ilk semptomları arasında gece körlüğünün ortaya çıkmasına neden olur. Retinitis Pigmentosa hastalarında gözler karanlık veya az ışıklı ortamlara adapte olamaz.
Günümüzde retinitis pigmentosanın standard bir tedavisi yoktur. Ancak retinitis pigmentosayla birlikte görülebilen katarakt , glokom gibi bazı hastalıkların düzenli yapılan göz muayenesiyle teşhis ve tedavisi mümkündür. Retinitis pigmentosalı hastalarda görme kaybı aynı derecede olmaz. Hastaların bir kısmı erken yaşta görmelerini kaybederken , bir kısmı hayat boyunca kendilerini idare edecek kadar görmeyi koruyabilirler.

TAVUK KARASI HASTALARINA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ:
Erciyes Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner, halk arasında "tavuk karası" olarak bilinen "retinitis pigmentosa" hastalarının kök hücre tedavisiyle görmeye başlayacaklarını söyledi.
Öner, özel bir hastanede düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kayıtlı yaklaşık 25 bin retinitis pigmentosa hastası olduğunu belirterek, bu rakamın oldukça yüksek olduğunu ifade etti.
Bu hastalıkta kök hücre tedavisinin uygulanmaya başlanmasının Türkiye'de yeni olduğunu aktaran Öner, şöyle devam etti:
"Bu konuda Türkiye'deki ikinci çalışmayı biz gerçekleştireceğiz. Daha önce Hacettepe Üniversitesi'nden sayın Prof. Dr. Güngör Sobacı'nın bu konuyla ilgili bir çalışması var. Yaklaşık 10 hastaya uygulandı. Bizim çalışmamız da geniş bir seriyi kapsayacak. Çalışmamız, 'retinitis pigmentosa' dediğimiz tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen hastalar üzerinde yapılacak."
Bu tekniğin görme düzeyi yüzde 10'un altındaki hastalara uygulanacağını anlatan Öner, "18 yaş üzerindeki hastaların dahil edileceği çalışmayla retina tabakası içine kök hücre nakli yapacağız, Retina tabakasına kök hücresi nakli yapacağız, bu teknikle hasta hücreler onarılacak. Hastaların görme düzeyleri artırılabilecek. Bu tedaviyle hastaların görmesinin yaklaşık yüzde 20 civarında artmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Çalışmalar için Sağlık Bakanlığından onay aldıklarını belirten Öner, şöyle devam etti:
"Dünya üzerinde bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Retina hastalarında, sarı nokta hastalığında ve görmeyi azaltan diğer hastalıklarda bu çalışmalar sürüyor. Biz de buna Türkiye'de bir yol açmış olacağız."

Sağlıklı günler dileğiyle.
Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University
Ophtalmology Section / United Kingdom

Kaynak:
MsXLabs
Haber7.com 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube