Taş hastalığı ve tedavisi

Taş hastalığı ve tedavisi

İdrar yolu taşları, böbreklerde veya idrar kanallarında görülen sert oluşumlardır. İdrarla atılamayan minerallerin, maddelerin zamanla kristalleşmesi ve birikmesi ile oluşur. Normalde idrarda kristal oluşumunu engelleyecek bazı koruyucu mekanizmalar vardır. Fakat bazen bu koruyucu mekanizma tam olarak çalışmayabilir ve taş oluşumu başlayabilir. Her 20 insandan biri yaşamlarının bir döneminde böbrek taşı sorunu ile karşılaşır.

Böbrek taşı çok ağrılı ve ciddi sorunlara yol açan önemli bir hastalıktır. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 2-3 kat fazladır. Taş hastalığı tekrarlama oranı çok yüksek olan bir hastalıktır. Yaşamı boyunca 1 kez idrar yollarında taş oluşumu problemi yaşanmış bir kişinin 1 yıl içinde aynı problemle tekrar karşılaşma ihtimali %15; 5 yıl içinde %40'tır.

Böbrek taşı gelişimini etkileyen faktörler

Taş oluşumunda rol oynayan pek çok faktör olmasına karşın, kesin neden tam olarak bilinmemektedir. Birden fazla faktörün taş oluşumuna neden olacağı saptanmıştır. Bunlar arasında genetik yatkınlık (ailede taş hastası olması), yaş, cinsiyet, yetersiz sıvı alımı, beslenme şekli, stres, iklim ve mevsimsel etkenler sayılabilir. Taş hastalığının görülme ihtimalinin en yüksek olduğu yaş grubu her iki cinsiyet için 45-60 yaş arasıdır. Bununla birlikte 30-60 yaş arasındaki erkekler en yüksek risk grubundadırlar. Ailesinde böbrek taşı ya da mesane taşı hikayesi olanlar yüksek risk grubundadırlar.

Böbrek taşının belirtileri

Şiddetli ağrı, idrarda kanama veya idrar renginde koyulaşma, enfeksiyon, ateş, idrar yapmada zorluk, idrar sıklığında artış, idrar yaparken yanma görülebilir.

Tedavi

Böbrek taşlarının küçük olanları idrar yolundan geçerek düşebilir. Büyük taşların ise en uygun yöntem ile tedavi edilmesi gerekir. Taşlar idrar yollarında tıkanıklığa yol açarsa, uzun dönemde böbrek fonksiyonları bozulabilir. 1. İlaç tedavisi (ağrının giderilmesi için) 2. Taş kırma yöntemi (ESWL) 3. Kapalı ve açık yolla yapılan ameliyatlar

Taş hastalarının dikkat etmesi gerekenler

Günde en az 2 litre su içilmesi

Hareketsiz kalınmaması, mümkünse düzenli egzersiz yapılması

Taş tipine göre beslenmeye dikkat edilmesi

Tuz tüketiminin ve hayvansal protein tüketiminin kısıtlanması

Lif oranı yüksek besinlerin tercih edilmesi

Stresten ve kaygıdan uzak durulması

İhtiyaç duyulduğunda gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması

Taş Hastalığında Beslenme

Kalsiyum taşları (Kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat)

Günde en az 2 litre su alınması

Lifli besinler (meyve, sebze) tüketilmesi

Bol hareket

Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak gibi) sınırlı miktarda tüketilmeli

Kabuklu yemişler, kakao, susam sınırlı miktarda tüketilmeli

Tuz tüketiminin kısıtlanması

Hayvansal proteinlerin sınırlı miktarda tüketilmesi

C vitamininde aşırıya kaçılmaması

Ürik asit taşları

Günde en az 2 litre su alınması

Sakatat (böbrek, karaciğer gibi) tüketimi sınırlanmalı

Kümes hayvanları derisi sınırlı miktarda tüketilmeli

Bol hareket

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan

Doç. Dr. Mustafa Burak HOŞCAN, 1973 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Tokat-Zile'de, liseyi ise 1992 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde  bitirmiştir. 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2000-2005 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.  2005- 2008 yılları arasında görev yaptığı Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Alanya Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde 2008 yılında Öğretim Görevlisi ve Yardımcı Doçent kadrosuna atanmış olan Doç. Dr. Mustafa Burak HOŞCAN, 2008-2009 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Üroloji Anabilim Dalı'nda askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2009 yılında tekrar Başkent Üniversitesi Tı ...

Etiketler
Böbrek taşı gelişimini etkileyen faktörler
Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
Antalya - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube