Tam tıkalı kalp damarları

Tam tıkalı kalp damarları

Günümüzde kanserler dahil hastalıklardan kaynaklanan ölümlere baktığımızda birinci sırayı kalp damar hastalıkları almaktadır.  Basit yaşam tarzı ve diyet alışkanlıkları gibi önlemler bu hastalıklara yakanlanmayı önemli derecede azaltsa da halen insanlığın artarak devam eden en önemli sorunların başında gelmektedir. Kalp damar hastalıklarına yakalandıktan sonra oluşan damar daralmaları ameliyatlı ve ameliyatsız ( balon ve stent) yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Ülkemizde yaygınlaşan anjiyo ağı nedeniyle çoğu merkezlerimizde basit daralmalar ameliyatsız tedavi edilebilirken, tıbbi açıdan kompleks ve uzun süreli tam tıkalı damarlar bu konuda tecrübeli merkezlerde tedavi edilmelidir. Biyomedikal teknolojideki ileri gelişmeler ,geliştirilen malzemelerle tam tıkanmış kalp damarları bilekten veya kasık damarından girilerek açılabilmekte ve hastaların hayat kaliteleri artırılmaktadır. Hastalar önemli ek problemleri yoksa ertesi gün normal günlük hayatlarına dönebilmektedir. Ancak hastaların bu konuda en çok dikkat etmesi gerekn konu gerçekten damarın açılmasından fayda görüp görmeyeceğidir. Hastalar çoğu zaman damarı açıldığında her şeyin çözüleceği problemlerinden kurtulacağı gibi düşüncelere sahiptirler, bu tarz düşüncelerin çoğu gerek hekimler ve gerekse çevreleri tarafından  değişik kaygılarla yapılmaktadır.

Çünkü gereksiz yere açılmaya çalışılan kalp damarlarının sonucunda hastaların böbrek başta olmak üzere diğer organlarına da zarar verilebilmekte ve hayat kaliteleri tamamen daha kötüye gitmektedir. Burada önemli olan kalp damarının açılıp açılmayacağının hastaya vereceği fayda/zarar dengesi gözetilip ona göre karar verilmesidir. Kalp damarının beslediği-suladığı alanın canlılığı ve büyüklüğü , damarın açılıp açılmamasını belirleyen en önemli faktördür. Bu durumu ise bazı çok basit ekokardiyografik ( kalp ultrasonu) görüntüleme yöntemleri ile tespit edebilmekteyiz. Hastalar kendileri için geri dönülmez yola girmeden önce, acele etmemeli ve bu konuda uzmanlaşmış kardiyoloji merkezlerine başvurmalı  ve bilgiyi en doğru yerden almaları gerekmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat TURFAN, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmetini 2009 - 2011 yılları arasında Ankara Etlik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde yaparak, kısa bir süre Çankırı Devlet Hastanesi'nde görev yapmış ve Bezmialem Vakıt Üniversitesi'nde görev aldıktan sonra 2012 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2014 yılında ''Doçent Doktor'' unvanlarını almıştır. Son olarak Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Murat TURFAN, Bir çok yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ve çok merkezli çalışmaları bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Memorial Hizmet Hast ...

Etiketler
Kalp
Doç. Dr. Murat Turfan
Doç. Dr. Murat Turfan
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube