Süt ve laktoz

Süt ve laktoz

Sütün içerisinde kendiliğinden bulunan şekere laktoz denir ve sindirim için laktaz enzimine ihtiyaç vardır. Vücudumuz laktoz şekeriniz yeterince sindiremeyebilir bu durum doğuştan olabilir veya yetişkin oluncada gelişebilir.

Laktoz şekerinin galaktoz ve glikoza ayrılmamasına laktoz intoleransı denilir. Bu bireylerin süt ve süt ürünleri tükettiğinde; midede şişkinlik, ishal, gaz şikayeti, karın ağrısı, bulantı gibi rahatsız edici sonuçlar yaşanmaktadır.

Laktozsuz sütlerde laktoz şekeri sindirilmiş halde bulunmaktadır. Böylece laktaz enzimine gerek duyulmaz.

Laktozsuz süt içerdiği besin değerleri bakımından normal sütle aynıdır.

En büyük faydası Karaciğerde yağ birikimini azaltıcı hatta önleyici etkisi vardır. Ayrıca damar sertliğini de engeller.

Biz tüp mide ( sleeve gastrektomi) operasyonu geçirmiş hasta ve danışanlarımıza operasyonun ilk haftası itibari ile tüketmelerini öneriyoruz. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eyup Yeldan

Op. Dr. Eyüp Yeldan, tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından Genel Cerrahi ihtisasını Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Yeldan, İngilizce bilmektedir.

Dr. Yeldan, 1996 ile 2000 yılları arasında Ankara Onkoloji Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde; 2000 ile 2007 yılları arasında ise Marmaris Devlet Hastanesi'nde; 2007 ile 2012 yılları arasında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmıştır. Halen kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Süt ve ürünleri
Op. Dr. Eyup Yeldan
Op. Dr. Eyup Yeldan
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube