Sünnet hakkında merak edilenler

Sünnet hakkında merak edilenler

 SÜNNETİN TIBBI YÖNLERİ

Sünnet, ciddi ve önemli bir operasyon dur.çocuğun ruhsal olarak sünnete hazırlanmasının yanı sıra tıbbi olarak hijyenik ortam da ve uzman kişilerce yapılması gerekiyor.

                                      SÜNNETTEN ÖNCE DOKTOR KONTROLÜ

Çocuğunuzu sünnet ettirmeden önce mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol edilmeli.bu muayene sırasın da annenin fark edemeyeceği bazı  tıbbi sorunların var olup olmadığı saptanabilir.

                                     SÜNNETİN YAPILMASI GEREKEN ZORUNLU HALLER

*doğuştan böbrek ve idrar yolları hastalıkları olan tüm çocuklar

*sünnet derisinin uç kısmı normal idrar  akışını  engelleyecek kadar dar  olan çocuklar

*sık sık sünnet derisin de ve penisin baş kısmın da iltihaplanma  olan çocuklar

                                   SÜNNETİN TIBBİ YARARLARI

İdrar yolu enfeksiyon riski azalıyor.sünnet olmamış çocuklar da idrar yolları iltihapları yaklaşık 10 kat fazla.sünnet olmamış erkeklerde  hem cinsel yolla bulaşan hastalıklara hem de penis kanserine daha sık rastlanıyor.sünnetsiz erkeklerle evli kadınlar rahim boynu kanserlerinin daha sık gelişiyor.

                                    LAZERLİ SÜNNET:YANLIŞ TERCİH

Uzmanlar,halk arasın da lazerle sünnet yöntemine tamamen karşı çıkıyorlar.çünkü lazer diye sunulan alet aslın da bir çeşit elektrikli havya.yani lazerle hiçbir ilgisi yoktur.bu yöntem de sünnet derisi yakarak alınıyor ve çoğu zaman diğer dokuların da yanmasına neden olur.

                                  SÜNNET AIDS RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan araştırmalar da sünnetli erkeklerin AIDS hastalığına yakalanma riski altı kat azalıyor.

Bu konu ABD nin tanınmış 3 üniversitesin de araştırılmıştır.

                                SÜNNETİ KİM YAPMALI?

Sağlık teknisyeninin yanı sıra pratisyen doktorlar tarafından da yapılabilen sünnette sizin mümkünse ilk tercihiniz çocuk üroloğu veya çocuk cerrahisi olmalıdır.bu uzmanların bulunmadığı yerler de genel cerrah ya da üroloğa başvurabilirsiniz.

                          PEYGAMBER SÜNNETLİLER,TEKRAR SÜNNET EDİLMEMELİ

Her 350 çocuk dan birin de görülen ve halk arasın da peygamber sünneti  ya da yarım sünnet diye tabir edilen  durum da,çocuğun sünnet edilmesi büyük bir hatadır.zira buradaki sünnet derisi ameliyat için kullanılacaktır.

                         GENEL ANESTEZİ TEHLİKELİMİ ?

Pek çok anne baba genel anestezi.ile yapılan sünnete,anestezi uygulaması nedeni ile sıcak bakmıyor.oysa günümüz de anne karnın da ya da yeni doğan bebeklere bile anestezi ile müdahale ediliyor.güvenilir bir sağlık kurumun da bu tür endişeleri duymak yersiz.

Çünkü çocuğa yüzeysel bir anestezi veriliyor ve işlem sonrasın da verile ilaçlarla ağrı duyması engelleniyor.böylece çocuğun hem psikolojik hem cerrahi olarak rahatlanması sağlanıyor.bir sünnetin yapılması için gerekli olan süre normal şartlar altın da 15-20 dakikadır.

                            SÜNNET SONRASI OLABİLECEK KOMPLİKASİYONLAR

Tıbbi açıdan doğru yapılmayan sünnet bir çok ciddi sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden oluyor.uzmanlarca yapılmayan her yüz sünnetin 30-40 arasında hatalı uygulamalara rastlanıyor,bu hatalara bir kısmı tedavi edilme şansına sahip olup,diğer kısmının geriye dönüşü olmayan problemler.en sık görülen tıbbi hatalar.

KANAMA:sünnet sonrası ortaya çıkan kanamalara acil müdahale edilmesi gerekiyor.çünkü aşırı kan kaybı ölüme neden olabiliyor.

ENFEKSİYON:steril şartlar da yapılmayan sünnette bulaşıcı  hastalık kapma riski artıyor.özellikle toplu yapılan sünnetler de bu risk,çok yüksek

Fazla ya da eksik kesilmesi: bu tip durumlar da organik sorunların yanı sıra estetik olarak da müdahale edilmesi gerekebilir.

Op.Dr.EMİR İMANİ

Çocuk cerrahisi uzmanı 

                                                                                                          

 

     

              

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emir İmani

Etiketler
Sunnet nezaman nasil yapilmali
Op. Dr. Emir İmani
Op. Dr. Emir İmani
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube