Su tüketimini arttırın

Su tüketimini arttırın

Havaların yavaş yavaş soğumasıyla çoğu kişide su tüketiminin de hızla azaldığını görüyoruz. Su, günlük metabolik aktivitemizin yavaşlamadan devam edebilmesi için baştan ayağa tüm hücrelerimizin itiyaç duyduğu en temel maddedir. Yazın havaların ısınmasıyla birlikte tüketimin hızla arttığını ve sonbaharın gelmesiyle birlikte de hızla düştüğünü gözlemliyoruz. Yazın su tüketimini arttırmak çok doğru bir davranıştır. Havaların ısınmasıyla birlikte terlemeyle su kaybı da hızlanır, bu durumda su tüketimini kışa göre biraz daha arttırmakta fayda vardır. Yalnız kışın su tüketimini azaltmak hatta hiç tüketmemek çok yanlış bir davranıştır. Bu durum sonbaharda soğuk algınlığı hastalıklarının arttığı bir dönemde hastalığa yakalanma riskini de katlayarak arttırır. Çünkü ne kadar az su içersek vücut direncimiz de bir okadar düşer.

Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı yaklaşık iki litre civarıdır. Çay ve kahve tüketimiyle günlük su ihtiyacı karşılanmaz, bu iki içecek diüretik yani idrar söktürücü etkiye sahip olduğu için aksine vücuttan daha fazla sıvı atılmasına sebep olur, bu nedenle de hücreler ihtiyacı olan sıvıyı yeteri kadar kullanamaz. Bu da vücut direncini düşürerek başta grip olmak üzere kış hastalıklarına davetiye çıkarır. Ayrıca genel olarak az su teketimi böbrek fonksiyonlarını da yavaşlatıp bozabilir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, böbreklerde kumlanma ve taş birikimi durumu sık sık tekrarlıyorsa günlük tükettiğiniz su miktarını tekrar gözden geçirmenizde fayda var, muhtemelen günlük 2 litrenin altında su tüketiyorsunuzdur.

Kışın su tüketmekte zorlanıyorsanız, suyu biraz ısıtabilirsiniz. Tekbaşına içmek sıkıntı yaratıyorsa çay kahve yerine mesela aşağıdaki tarifi uygulayarak su içmeyi biraz daha zevkli hale getirebilirsiniz. Buna tarife ilave olarak 2 sb su içerek günlük su ihtiyacınızı gidermiş olursunuz. Özellikle sabahları uyandığınızda güne başlamdan 1-2 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirin, bu şekilde barsak faliyetlerinizi de düzenlemiş olusunuz. Unutmayın su sağlıktır...

Mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler geçirmenizi diliyorum.

Tarif: 1,5 lt kadar kaynamış suyun içine 1 kabuk tarçın, kabuklarıyla birlikte dörde bölünmüş 1 orta boy elma ve 1 orta boy limonu da ekleyin 30 dk üstü kapalı bir şekilde bekletin sonra süzerek gün içinde tüketin.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Birsel Kavak

Uzm. Dyt. Birsel Kavak
Uzm. Dyt. Birsel Kavak
Isparta - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube