Stres egzaması

Stres egzaması

Stres egzaması nedir?

Stres egzaması nedir sorusunun cevabı hastalarımız tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Genellikle stresin vücuttaki psikolojik ve fizyolojik yıkıcı etkisinin sonucunda derimizde ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklığa stres egzaması adını vermekteyiz.

Her stresi olan kişide egzama olur mu?

Her stresi olan kişide egzama görülmez. Genellikle deri bakımını ihmal eden, soğuk havalarda derisine yeterince nemlendirici kullanmayan, yazın güneşten korumayıp uzun süre güneş altında kalan, yeterli su içmeyip beslenmesine dikkat etmeyen ve bazı hipotiroidi , dyabet gibi endokrinolojik sorunları olan kişilerde daha sık görülür.

Stres egzaması olduğumu nasıl anlarım?

Egzamanın birçok sebebi bulunmaktadır. Ancak stres en büyük egzama sebebidir. Günümüzde neredeyse stresi olmayan insan bulunmamaktadır. Kimilerinde stres saç dökülmesi , tırnak bozuklukları gibi problemlere neden olurken, kimi kişilerde ise deride egzama şeklinde kendini gösterir. Özellikle çok strese girildiği zamanlarda artan kaşıntı ve kızarıklıkla kendini gösteren bir şikayetimiz varsa, stres egzamasından şüphelenebiliriz. Ancak kesin tanının konulabilmesi için mutlaka uzman dermatoloğun görüşü alınmalıdır.

Stres egzaması deride nasıl gözükür?

Stres egzaması olan deri normal deriye göre daha kalın, kızarık ve kaşıntılıdır. Genel olarak derinin bütünlüğü kaybolmuştur ve yer yer deri üzerinde yarıklar bulunabilir. Diğer egzamalara göre kaşıntısı daha şiddetlidir. Stres artışlarında bazen farkında olmadan kaşıntı şiddeti de fazla olur ve ekzema bölgesinde yer yer kanamalı yarıklar oluşabilir. Bu artık ileri evre egzama dönemidir ve bu dönemde deri enfeksiyona açık hale gelir. Bu nedenle bu evreye kadar gelmiş olan stres egzaması mutlaka tedavi edilmelidir.

Stres egzaması en çok hangi bölgelerde görülür?

Stres egzaması sıklıkla ense bölgesi, diz ve dirsekler, sırt ve genital bölgede ortaya çıkar. Özellikle genital bölgede ortaya çıkan stres egzamasında aylar boyunca mantar enfeksiyonu zannedilip etkisiz tedaviler kullanılabilir. Bu nedenle özellikle bu bölgedeki uzun süren ve çok şiddetli kaşıntılı lezyonlarda mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır.

Stres egzamasının kesin tedavisi var mıdır?

Stres egzamasının tedavisi mümkündür. Ancak tedavi aşamasında doktorla beraber hastanın kendisine de çok iş düşmektedir. Öncelikle egzamanın stres kaynaklı olduğu kesinleştikten sonra hasta mümkün olduğunca rahat olmalı ve doktorunun önerdiği tedavilere harfi harfiyen uymalıdır. Stres egzamasının tedavisi sabır isteyen bir süreçtir. Ancak düzenli ve doğru yapılan tedavinin sonucunda tedavi mümkündür.

Stres egzamasının iyileşmesi ne kadar sürer?

Stres egzamasının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Bu konuda kesin tedavi olacağına inanan ve doktorunun tedavisine uyan hasta grubundaki tedavi başarısı yüksek ve tedavi süresi birkaç hafta kadardır. Ancak tedaviyi düzenli kullanmayıp egzamanın iyileşebileceğine inanmayan hastalardaki tedavi süresi de bir o kadar uzun olur. Bu nedenle tedavinin başarısına inanmak gerekmektedir.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen

Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, 1979 yılında doğmuştur. 2003  Yılında  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Mecburi Hizmetini Siirt Devlet Hastanesi 2010- 2012 yılları arasında tamamadıktan sonra M-Onep Nişantaşı Polikliniği-Mesul Müdür ve Dermatoloji Uzmanı olarak görev almıştır. İyi derecede İngilizce bilen Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, Türk Tabipler Birliği ,Türk Dermatoloji Derneği , Dermatoloji Akademisi Derneği ve Kozmetik Dermatoloji Akademisi Derneklerinin üyesidir. Uzm. Dr. Öykü MARAŞOĞLU ÇELEN, 2013 yılında İstanbul Cerrahi Hastanesin'de görev almış olup, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.     ...

Etiketler
Stres egzamasının iyileşmesi ne kadar sürer?
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen
Uzm. Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube