Ssvd (sezaryen sonrası vajinal doğum)

Ssvd (sezaryen sonrası vajinal doğum)

Dünyada sezaryen oranları her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda “Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD)” oranı düşmesine rağmen, iyi planlanmış güncel çalışmalar önceden sezaryen olan birçok kadın için SSVD’un güvenli olduğunu belirtmektedir. 1980’li yıllarda ABD’de sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) oranları artmış ancak zaman içerisinde rahimde yırtılma (uterin rüptürü) gibi risklerin izlenmesiyle tekrar düşüş göstermiştir. SSVD konusunda tartışmalar halen süregelmektedir. Bu noktada doğru yaklaşım, her hastayı kapsamlı bir şekilde değerlendirmek, artıları ve eksileri tam olarak hastayla paylaşmak ve doğru kararı birlikte vermek olmalıdır.

Sezaryen sonrası vajinal doğumun uygulanması için gerekli koşullar nelerdir?

1. Anne adayı SSVD konusunda istekli olmalı ve zorlanmamalıdır.

2. Anne adayının pelvis (“çatı”) yapısı normal doğum yapmaya uygun olmalıdır.

3. Anne adayında rahim şekil bozukluğu ya da önceki doğumlarında rahmin yırtılması gibi bir durum söz konusu olmamalıdır.

4. Anne adayı daha önceden yatay kesili bir ya da en fazla iki sezaryen geçirmiş olmalıdır.

5. SSVD uygulanacak merkezin koşulları çok önemlidir. SSVD uygulandığında tüm işlem boyunca bebeğin kalp atışları ve rahim kasılmaları yakından izlenmeli, acil bir sezaryen için ekip ve ameliyathane hazır bulunmalı, merkezde anne ve bebek yoğun bakım ünitesi bulunmalıdır. Çoğu durumda SSVD uygulanacak anne adayının kan grubuna uygun en az iki ünite taze kan hazır bulundurulur.

Sezaryen sonrası vajinal doğum hangi durumlarda denenmez?

1. Daha önce rahmin doğum sırasında yırtılması (rüptür) gerçekleşmişse

2. Daha önce rahme yapılmış cerrahi işlemlerde rahme derin kesiler yapılmışsa (myom ameliyatı vb)

3. Mevcut gebelikte normal doğumu zorlaştıracak etkenler varsa (iri bebek vb)

4. Daha önceki sezaryen nedeni devam ediyorsa (dar pelvis vb)

5. İkiz gebelik, makat gelişi, miad geçmesi gibi nedenler tam bir engel teşkil etmemekle birlikte SSVD uygulanırken çok daha dikkatli olunması gereken durumlardır.

Sonuç olarak, SSVD iyi seçilmiş hastalarda başarılı olmaktadır. Bu noktada karar verme aşamasında birçok faktör gözden geçirilmelidir. Doğru bir zeminde yapıldığı zaman planlı bir sezaryenden daha iyi sonuçlara sahip olabilen SSVD, yanlış hasta seçiminde, hem anneyi hem de yeni doğacak bebeği riske atmaktadır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fırat Tülek

Doç. Dr. Fırat TÜLEK, 1981 yılında Ankara’da doğmuştur.  Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2014 yılında Ankara Üniversitesi' nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2014- 2016 yılları arasında devlet hizmeti yükümlülüğü gereği Kastamonu Taşköprü Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına Memorial Ataşehir Hastanesi’ nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Fırat TÜLEK,  evli ve iki çocuk babasıdır. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk- Alman Jinekoloji Derneği, Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği, Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Türk Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif ...

Etiketler
Sezaryen sonrası vajinal doğum
Doç. Dr. Fırat Tülek
Doç. Dr. Fırat Tülek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube