Spor ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı?

Spor ayakkabı seçimi nasıl yapılmalı?

Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazı spor yapmaktır. Ancak spor yaparken yardımcı materyallerin doğru seçilmesi çok önemlidir. Bu materyallerin başında spor ayakkabı gelir.

Doğru seçilmeyen spor ayakkabılar bazı ortopedik sorunlara davetiye çıkarabilir. Öte yandan bazı spor dalları için farklı spor ayakkabılar tercih edilmelidir. Yazımızda hem spor ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabını vereceğiz, hem de hangi sporda hangi ayakkabının seçilmesi gerektiğini anlatacağız.

Spor yaparken kullandığımız ayakkabı vücudumuz ile yer arasındaki güç dağılımını dengeleyen önemli bir etkendir. Bu yüzden ilk dikkat etmemiz gereken konu ayakkabının ayak ölçülerinize tam uygun olmasıdır. Ayakkabı ne bol ne de dar olmalıdır. Ayak bileğinizin rahat etmesine, parmaklarınızın içeride kolay hareket edebilmesine özen göstermelisiniz. Parmaklarınızın rahat hareket edebilmesi için ayakkabınızın burun kısmı geniş olmalıdır.

Özellikle yürüyüş yaparken ve koşarken yere bastığımızda ayağımız düzenli olarak darbeye maruz kalır. İyi bir spor ayakkabısı bu basıncı homojen bir şekilde dağıtabilmelidir. Bu yüzden koşu ve yürüyüş ayakkabılarının tabanları kalın ve yumuşaktır; birçoğunda özel malzemeler kullanılır. Öte yandan ayakkabı, ayağı yan bölümlerden iyi sarmalı, sizi burkulmalardan korumalıdır.

Ayakkabı seçimini doğru yapmanın yolu ayağınızın yapısını bilmenizden geçer. Ayağınız taraklı, yüksek kavisli, düz tabanlı veya eğri olabilir. Ayrıca halluks valgus gibi bir hastalığınız ya da tırnak batması gibi bir sorununuz olabilir. Böyle bir durumda ayakkabı seçmeden önce doktora müracaat etmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Hangi Spora Hangi Spor Ayakkabısı?

Yapılan spora göre farklı ayakkabı modelleri mevcuttur. Ayakkabılarda bulunan özel yastıkçıklar sayesinde yapılan spor aktivitesinde daha rahat hareket edebilmek sağlanır. Örneğin tenis sporunda parmak uçları sürekli hareket halindedir. Bu yüzden ayakkabının yan bölümde buna uygun destekler yer alır.

Basketbolda ise sıçramak ve ayağı burkmamak önemlidir. Bu nedenle basketbol ayakkabılarının taban ve topuk kısmında yastıkçıklar mevcuttur. Öte yandan burkulmalara karşı korumak için ayak bileğini saran konçlu ayakkabılar tercih edilmelidir.

Yürüyüş ve koşu sırasında tabana gelen darbeleri yumuşatmak için buna uygun tabanlar kullanılır. Ayrıca bu ayakkabılar ayağı iyi kavramalı, topuğunda ve tabanında hava yastığı olmalıdır. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aydın Arslan

Doç. Dr. Aydın ARSLAN, 1978 yılında Zonguldak/Kozlu da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Zonguldak ta bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp (İngilizce) eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimini 2003-2008 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 2008-2016 yılları arasında Malatya Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapmıştır. Doç. Dr. Aydın ARSLAN’ın yurt içi ve yurt dışı hakemli dergilerde 17 adet yayını mevcuttur, yurt içi ve yurt dışı kongrelerde 7 si sözlü bildiri olmak üzere 22 adet bildirisi mevcuttur. Genel Ortopedi ve Travmatoloji pratiği dışında özel ilgi alanları; diz, kalça ve diğer eklemleri ilgilenidiren protez ce ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Spor ayakkabısı
Doç. Dr. Aydın Arslan
Doç. Dr. Aydın Arslan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube