Spiral (ria) uygulaması

Spiral (ria) uygulaması

A)Spiral (RİA) Uygulaması: Spiralin vajinal yoldan rahim içerisine yerleştirilmesidir. Uzun dönem doğum kontrolü sağlamak ya da taşıdığı hormonun tedavi edici özelliğinden yararlanmak için uygulanır. Menstürasyon zamanı spiral uygulamak daha kolaydır.

B)Uygulamanın Riskleri:

Vajinal infeksiyonlar rahim içerisine, oradan da pelvis (alt karın boşluğu) içerisine yayılabilir.

Bu durum antibiyotik tedavisi gerektirebilir ve infertiliteye (kısırlık) neden olabilir.

Anormal kanamalar ilk üç ay görülebilir. Bu durum genellikle düzelir eğer düzelmezse spiral çıkartılabilir.

Spiral uygulanırken rahim duvarı delinip spiral karın içerisine kayabilir, sonuçta gebelik oluşabilir. Spirali çıkartmak için operasyon ve oluşabilecek infeksiyonlar için antibiyotik kullanılabilir.

Uterus (rahim) 20 de 1 ihtimalle spirali atabilir. Eğer bu oluşur ise gebelik oluşabilir.

Spirali yerleştirdikten sonra ağrı oluşabilir.

Hormon içeren spiraller yumurtalık kistlerine neden olabilir. Bunlar sekiz vakada bir oluşur ve iki üç ay içinde genellikle geçer.

Bakırlı spirallerde adet miktar ve süresi artabilir.

Hormonlu spiraller tedavi amaçlı uygulandıklarında başarılı olamayabilirler.

Spirallerde 600 de 1 oranında gebelik görülür. Bu gebeliklerin ortalama 3 te1’i dış gebelik olur. Dış gebelikler genellikle tüplerde oluşur ve tüpün gebelik ile gerilip parçalanması hayatı tehdit eden bir kanamaya neden olabilir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cüneyt Genç

Op. Dr. Cüneyt GENÇ, 1969 yılında Ankara’da doğmuştur. Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakültede yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 7 yıl Bayındır Hastanesi Ankara‘da ve 1 yıl Özel Mesa Hastanesi'nde (TOBB ETÜ Özel Hastanesi) çalıştıktan sonra 2008 yılında kendi özel muayenehanesini açmıştır. Günümüzde de muayenehanesinde hastalarına bakmakta olan Op. Dr. Cüneyt GENÇ, ameliyatlarını ve doğumları, tüm özel hastanelerle anlaşmalı olduğu için hastalarının istediği hastanelerde gerçekleştirmektedir.  Yirmi yılı aşan profesyonel meslek hayatı boyunca 500'ün üzerinde açık–kapalı, jinekolojik, rahim ve kist ameliyatı ve binlerce normal doğum ve sezaryen yapmıştır. Gebelik Takibi ...

Op. Dr. Cüneyt Genç
Op. Dr. Cüneyt Genç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube