Sosyal izolasyon şeması nedir?

Sosyal izolasyon şeması nedir?

Sosyal izolasyon şemasına sahipseniz kendinizi tüm dünyadan ve diğer insanlardan ayrı hissedersiniz. Sebebini tam olarak izah edemeseniz bile diğer insanlardan farklıolduğunuzu düşünürsünüz. Kendinizi bir grubun parçası, bir gruba ait olarak algılayamazsınız. Gruplar söz konusu olduğunda kendinizi izole ya da dışarıda kalmışhissedebilirsiniz. İki kişiyi aşan topluluklarda kendisinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Sosyal izolasyon şeması kusurluluk şeması ile birlikte, sosyal fobinizin temel psikolojik dinamiklerinden biri olabilir.

Karakteristik Sosyal İzolasyon Davranışları

Sosyal izolasyon şemasında kendinizi sürekli farklı hissettirecek durumlar yaratabilir, kendinizi farklı ya da dışarıda hissedeceğiniz ortamlarda çokça bulunabilir; bu duygulardan kaçınmak içi aşırı çaba sarf edebilir ya da söz konusu duyguları kendinizden uzak tutmak için aşırı uğraş verebilirsiniz. Bu yollar çok farklı gibi görünse de en temeldeki farklı, dışarıda, izole olmuş algınızı güçlendirmek gibi ortak bir paydaya sahiptirler.

Sosyal izolasyon şemasına sahipseniz, etraftakilerden farklı ya da daha aşağıda hissedeceğiniz ortamlarda(Fakirseniz çok zengin muhitlerde takılabilirsiniz, farklı etnik grupların içinde olabilirsiniz vb.) bulunmaya çalışabilirsiniz.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sultan Gök

Psk. Sultan Gök, 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Çalışma hayatına özel bir kolejde rehberlik hizmeti ve anaokulundaki çocuklarla ve ailelerine danışmanlık yaparak başlamıştır. Sonrasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniğinde klinik psikolog olarak 2 yıl hem yetişkin hem çocuklarla çalışmıştır. Aynı zamanda Aile danışmanlığı ve Bilişsel psikoterapi eğitimlerini almıştır.

Hastahanede ayrılıp Antalya'da özel bir kreşin sorumlu müdürü ve psikoloğu olarak 1 yıl çalıştıktan sonra bütün deneyimlerini danışanlarıyla paylaşmak üzere Psk. Sultan Gök muayenehanesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Etiketler
Karakteristik sosyal izolasyon davranışları
Psk. Sultan Gök
Psk. Sultan Gök
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube