Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı

 Soğuk algınlığı çok sayıda virüsün neden olduğu üst solunum yolları bulguları ile seyreden bir hastalık tablosudur. 200’den fazla virüsun bu hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bu virüsler içerisinde erişkinlerde yaklaşık  %40’ının sebebi rinovirüslerdir. 

  Çok yaygın görülen enfeksiyonlardan biridir. Öyle ki okul öncesi çocuklar yılda 8-10 kez, erişkinler 3-5 kez bu enfeksiyonu  geçirir. Genelde hafif seyirli olduğu halde bebekler ve  çok yaşlılarda ölümcül seyredebilir.

  SOĞUK ALGINLIĞININ BELİRTİLERİ

  Hastalık belirtileri genelde virusu vücudunuza aldıktan 24-72 saat sonra başlar. İlk belirti genelde boğazda kuruma ve kaşıntıdır. Daha sonra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, gözlerde yaşarma,yanma, kulakta basınç hissi, tat duyusunda azalma ve öksürüktür. Yüksek ateş görülebilir.

TANI

  Tanı klinik bulgulara bakılarak konur. Virus izolasyonu için kültür pratik olmadığından ve pahalı olduğundan önerilmez.

TEDAVİ

  Tedavide sıkça yapılan bir yanlış antibiyotik kullanımıdır. Aslında soğuk algınlığında antibiyotik kullanımının yeri yoktur.

  Tedavi semptomlara yöneliktir. Ateş varsa ateş düşürücü, burun tıkanıklığı için antihistaminik ve burun damlaları, öksürük içinse öksürük şurubu önerilebilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Virüs
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube