Smear testi (kanser tarama)

Smear testi (kanser tarama)

Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında ikinci sıklıkta görülen serviks kanseri, erken dönemde yakalandığında tam olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli hastalık döneminden sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Şikayetler ortaya çıktıktan sonra da ne yazık ki hastalık yayılmıştır. İşte bu nedenle kanserleri erken dönemde tanımlamak için çeşitli testler geliştirilmiştir. Serviks kanserinin erken tanı testi de smear testidir.

Smear testinde jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından ve vajinanın belirli bölgelerinden örnek alınır. İşlem tamamı ile ağrısız bir işlemdir. Alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser öncüsü lezyon olup olmadığı araştırılır.

Rahim ağzı kanserini erken tanıyabilmek için cinsel olarak aktif olan tüm kadınlarda smear testinin yılda bir kez yapılması uygundur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Jale Gürlüler

Op. Dr. Jale GÜRLÜLER, 1971 yılında Çorum'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

King's Collage Hospital - Londra "Prof. Dr. N.Kypros" II. Düzey Ultrasonografi eğitimini başarıyla tamamlayan Op. Dr. Jale GÜRLÜLER, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kanser tarama testleri
Op. Dr. Jale Gürlüler
Op. Dr. Jale Gürlüler
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube