Skolyoz ve nedenleri

Skolyoz ve nedenleri

Skolyoz, omurganın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir.

Türkiye’de 2,5 milyon skolyoz hastası mevcuttur. Skolyoz hastaları üzerine Türkiye’de yapılmış özel araştırma olmasa da ortopedi uzmanlarının birleştikleri nokta, hastalığın kız çocuklarında çok daha sık görüldüğüdür. Fakat bunun sebebi henüz bilinmemektedir. Özellikle 20 dereceyi geçen skolyozlar kızlarda erkeklere oranla sekiz kat fazla görülmektedir. Skolyoz çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Mesela spastik çocuklarda ya da çocukluk çağında felç geçirenlerde görülmektedir.

Ancak sıklıkla kaşılaşılan skolyozlar, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak halen bilinmeyen (idiyopatik) grupta görülen skolyozlar ile anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Birincinin nedenini tam olarak bilinmemektedir.

Konjenital skolyoza ise gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bazı vitamin eksikliklerinin neden olduğu düşünülmektedir. Doğuştan olabilir (konjenital). Bu durum genellikle omurgadaki bir kusura veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi ...

Etiketler
Omurga eğriliği
Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube