Sistemik skleroz ( skleroderma ) ve sedef romatizması

Sistemik skleroz ( skleroderma ) ve sedef romatizması

Sistemik Skleroz (Skleroderma)

Skleroderma kelimesi “sert deri” anlamına gelir. Sadece derid değil , iç organlarad da kollajen niteliğinde bir madde birikir.

Tipil olarak Raynaud fenomeni ( parmak uçlarında beyazlaşma, morarma, kızarma şeklinde renk değişimi ) ile deride sertleşme, kalınlaşma ve yemek borusunu tutulması durumunda yutma güçlüğü eklenir.

Sınırlı formu cilt tutulumu ile seyrederken, yaygın formu iç organları da tutar.Akciğerlerin tutulması ve böbrek tutulumu hayati önemdedir.

Laboratuvar
ANA, Anti-sentromer ve anti-Scl70 pozitifliği dışında tipik laboratuvar bulgusu yoktur.

Tedavisi
Şimdilik tedavisinde en az başarı elde edilebilen  romatizmal hastalıktır. Hastalık bir çok sistemi tuttuğundan etkilenen organa yönelik birçok ilaç vermek gerekir ve hastalığın aktivitesini baskılamaya yönelik  ilaç henüz yoktur.

Sedef Romatizması (Psöriatik Artrit )

Sedef hastalarının ortalama %5-8 inde romatizma gelişebilir.30-55 yaşlarında başlayabilir. Erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanır. El eklemlerini tutabileceği  gibi omurgayı da tutabilir. Bazen romatoid artrite benzer. Tedavisi ise hem steroid olmayan anti romatizmal ilaçlar , bazen steroid ve metotrexate gibi uzun süreli hastalık düzenleyen ilaçlardır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Sistemik skleroz (skleroderma)
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube